Вчені знайшли напій, який рятує від цирозу печінки
Британські вчені з'ясували, що кава знижує ризик розвитку цирозу печінки і смертності від цього невиліковного захворювання. Для цього потрібно випивати в день дві чашки цього гарячого напою.
Вченим вдалося показати дозозалежний ефект: підвищення споживання кави на дві чашки в день на 44% знижувало ризик розвитку цирозу і на 50% ризик смерті від нього. Це надзвичайно помітний вплив - вчені зауважують, що, "наприклад, Статінова терапія знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 25%", - пише Nplus1 .
Читайте: Лікарі знайшли нестандартні ліки для лікування раку легенів
З чим пов'язаний цей ефект, поки невідомо. Дослідники роботи відзначають, що кава містить чимало речовин, крім кофеїну - в тому числі, сполуки, які мають протизапальну і антиоксидатівну дію (кафестол, кавеол, хлорогенова кислота і т.п.) і в принципі здатні забезпечувати додатковий захист печінки. Крім того, вчені вказують і на можливість непрямого впливу, такі як зниження захворюваності гепатитом і діабетом 2 типу.
Цироз печінки - захворювання, яке до цих пір залишається незворотнім, входячи в число основних причин смертності в розвинених країнах і приводячи більш ніж до мільйона смертей на рік. До його розвитку призводить довга алкогольна інтоксикація, вірусні гепатити та інші інфекції, які можуть викликати переродження нормальної тканини органу в сполучну і її патологічне розростання.
Читайте: Лікарі розповіли, як з молодості уникнути раку грудей
Як повідомляв "Обозреватель", лікарі назвали продукти, які рятують людей похилого віку від хвороб.