Епідемія менінгіту в Україні: як вберегти себе і дітей

15,2 т.
Епідемія менінгіту в Україні: як вберегти себе і дітей

В осінньо-зимовий період часто трапляються епідемії грипу, які вибивають зі звичного графіка і дорослих, і дітей. Але цього року варто побоюватися не тільки грипу та ГРВІ, а й менінгококу.

Вже майже рік в Україні реєструють почастішання випадків менінгококової інфекції, передає Likar.info

З початку вересня у Львові, Запоріжжі та Києві кілька десятків людей були госпіталізовані з діагнозом "менінгіт". В основному, це діти шкільного віку.

14 листопада в Києві від менінгіту загинула дитина - 12-річний учень гімназії в Дарницькому районі. Хвороба була блискавичною, і смертельний результат настав менше, ніж за добу з моменту розвитку перших симптомів.

Відео дня

Читайте: Як зміцнити імунітет до зими: простий рецепт цілющого варення

Найбільш небезпечно те, що період епідемії зараження менінгітом може бути прийняте за банальне ГРВІ, і дорогоцінний час буде згаяно.

Як можна заразитися менінгітом?

Менінгіт - це запалення оболонок мозку, яке проявляється важкими загальними симптомами. Менінгіт може викликати будь-яка інфекція, яка протікає важко і з ускладненнями. Наприклад, вірус грипу, туберкульоз, або стафілокок пневмонії. При ослабленому імунітеті - теоретично будь-яка.

Але мова піде про специфічному збудника менінгіту: менінгокок. Це бактерія, по сторенію - диплокок. Він дуже заразний, і цілеспрямовано проникає в оболонки мозку через слизові верхніх дихальних шляхів.

Так, менінгокок передається повітряно-крапельним шляхом. Від будь-якого хворого або носія (умовно здорового). У транспорті, в черзі магазину, в дитячому садку чи школі, серед колег.

Читайте: Спалах гепатиту А в Києві: як захиститися від хвороби

Початок хвороби - банальний нежить, але при блискавичній формі ця стадія може пройти буквально за кілька годин і залишитися непоміченою. Характерна ознака нежиті при менінгококовмуї менінгіті - гнійна смужка на задній стінці глотки (біла або жовта), зверху-вниз. Зовнішніх відмінностей від нежиті іншої етіології не буде ніяких.

Симптоми менінгіту

Менінгеальні симптоми - симптоми подразнення мозкових оболонок - при менінгіті дуже характерні.

  • Сильний головний біль при менінгіті, яка поширюється, без чіткої локалізації

  • Нудота (безпричинна), багаторазова блювота

  • Висока температура, яка нічим не лікується

  • Порушення свідомості можуть бути виражені сильно, помірно або слабо

Висип при менінгіті - не обов'язковий симптом, але дуже характерний і часто зустрічається у дітей. Геморагічні висипання виглядають як дрібні і середньої величини синці в шкірі, локалізуються зазвичай на сідницях і стегнах, але можуть бути і по всьому тілу. Вони не мають чіткої форми і розміру, можуть зливатися в більш великі плями, або бути дрібними, як точки. Наявність такої висипки говорить про особливо тяжкому перебігу менінгіту, ризик смертельного результату.

Читайте: Епідемія грипу в Україні: коли чекати піку захворювань

Що робити, щоб уберегти себе і близьких від небезпечних наслідків менінгіту?

Для того, щоб захворіти на менінгіт, не обов'язково ходити по морозу без шапки, або спілкуватися з бездомними. Достатньо один раз зустрітися на відстані дихання з носієм менінгококу або вже хворою людиною. У початковій фазі захворювання буде схоже на ГРВІ чи грип.

Якщо у вас або вашої дитини з'явилася висока температура, сильний головний біль і повторна безпричинна блювота - це привід негайно викликати швидку допомогу, або відправлятися на прийом в інфекційну лікарню самостійно.

Якщо респіраторна інфекція протікає важко, з головним болем, дуже високою температурою, яка не збивається прийомом жарознижуючих, - викликайте додому лікаря.

Якщо ви побачили висип у вигляді нерівних плям, синців на стегнах, сідницях, спині - викликайте швидку допомогу без зволікання.

Як повідомляв "Обозреватель", дієтологи розповіли, які продукти гальмують лікування застуди.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки