Медики навчилися заморожувати окремі органи для пересадки

5,2 т.
Медики навчилися заморожувати окремі органи для пересадки

Американські вчені змогли заморозити і розморозити живі тканини, при цьому не зруйнувавши клітини органів.

"Найголовнішою проблемою й обмеженням у розвитку цієї технології було те, що речовини, які захищають клітини від формування в них частинок льоду, є вкрай токсичними самі по собі. Наша методика відкриває дорогу для пошуку менш токсичних кріозахисних речовин, і шлях до "остекленіння" складніших тканин і органів, - заявив Адам Хіггінс із університету штату Орегон у Корваллісі, передає "РІА Новини".

Відео дня

Як пояснює Хіггінс, заморозка складних тканин і органів тіла була неможлива до відкриття його наукової групи через те, що під час заморозки в клітинах тіла починають формуватися мікроскопічні кристалики льоду. Щільність льоду трохи нижча, ніж густина рідкої води, завдяки чому такі кристали в буквальному сенсі розривають клітину, знищуючи мембрани і пошкоджуючи білки.

Читайте: Медики заявили, що чоловіки теж страждають від ПМС

Хіггінс і його колеги вирішили цю проблему, розробивши особливу стратегію пошуку та перевірки найменш токсичних кріозахисних речовин, і використавши її для створення технології заморозки органів.

У рамках цієї методики "штучного відбору" вчені підготували декілька десятків розчинів гліцерину, трехатомного спирту, і низки мінеральних солей, і перевірили, які з них будуть вбивати найменше клітин при заморожуванні тканин і після їхнього розморожування.

Як показали ці експерименти, прості зміни в пропорціях гліцерину і солей, а також нова методика виведення їх із зразка тканин організму допомогла вченим в рази поліпшити ефективність заморожування - частка живих клітин після розморожування збільшилася з 10% до 80%, що вже дозволяє говорити про те, що органи можна заморожувати.

Читайте: Вчені шоковані: рак виявився "випадковою" хворобою

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що в США медики випадково зупинили процес старіння.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки