Два простих аналізи, які вирахують хвороби, і їх розшифровка

205,2 т.
Два простих аналізи, які вирахують хвороби, і їх розшифровка

Нерідко, звернувшись до лікаря, пацієнт чує: "Хвороба запущена. Якби ви прийшли раніше, лікування було б не таким складним і тривалим". Як зрозуміти, чергове нездужання або рідкісні болі - це привід йти до лікаря чи ні? Точну відповідь на це питання можна отримати, здавши два простих аналізи.

Про що розповість предметне скельце

Ми часто захоплюємося високим рівнем зарубіжної медицини і хорошою результативністю лікування у західних клініках. Однак не звертаємо уваги на ставлення до діагностики на заході. За кордоном вважається нормою щорічно здавати аналізи. У різних країнах прийнятий свій обов'язковий мінімум з лабораторних досліджень, який повинен регулярно робити кожен. Причому цей лабораторний мінімум покривається страховкою, яка є обов'язковою у всіх країнах, на медичний рівень яких ми хочемо прагнути. Отримані результати допомагають лікарям вчасно дізнаватися про порушення в роботі організму пацієнта, тому ефективність лікування набагато вища. Розуміння важливості правильної діагностики є і у наших людей, але оскільки обов'язкового діагностичного мінімуму в Україні немає, то пацієнти просто не знають, які аналізи потрібно здавати регулярно.

Відео дня

З цього питання "Обозреватель" проконсультувався із завідувачем приймально-діагностичним відділенням клініки Into-Sana, лікарем вищої категорії Володимиром Реусом.

"Щоб отримати уявлення про загальну картину стану здоров'я пацієнта, лікаря необхідно мати результати двох простих лабораторних досліджень: загального аналізу крові та загального аналізу сечі. Кров і сеча - дві рідини в організмі людини, які першими реагують на найменші порушення. Якщо лабораторні дослідження були проведені правильно, грамотно взято матеріали, використані якісні реактиви, то результати будуть точними"- розповів лікар.

Таким чином, щодо змін до сечі і крові лікар отримує можливість виявити хворобу на початковій стадії її розвитку і направити пацієнта до вузькопрофільного фахівця, щоб точно встановити діагноз і почати своєчасне лікування. Що дізнається лікар за результатами спільних досліджень крові і сечі?

На перший погляд - звичайні аналізи...

Клінічний або загальний аналіз крові, який береться з пальця або вени, вивчає основні гемограми. Розглянемо їх коротко.

  • Еритроцити? Постачальники кисню до клітин. Перевищення їх норми вказує на анемію або на можливі патології легень або серця.

  • Гемоглобін? структурований білок. Недостатня кількість гемоглобіну - свідоцтво дефіциту заліза в організмі або ж ознака захворювання крові.

  • Лейкоцити вказують на стан імунітету. Перевищення норми лейкоцитів - сигнал запального процесу в організмі.

  • Тромбоцити відповідають за згортання крові. Відхилення вмісту тромбоцитів від норми також говорить про можливі запалення.

Читайте: Медики назвали список ефективних природних засобів від головного болю

Сьогодні клінічний аналіз крові може включати дослідження лейкоцитарної формули або проводитися без нього. Показники лейкоцитарної формули важливі, щоб побачити, наскільки збалансовано вміст різних лейкоцитів у крові пацієнта. Порушення цього балансу - сигнал лікаря про можливі захворювання.

За отриманими результатами загального аналізу крові доктор визначить, чи немає у пацієнта підозр на анемію, запалення, а також складні захворювання легенів, печінки, серця, крові, щитовидної залози.

Загальний аналіз сечі - важливі дані про роботу організму за 11 параметрами. Відхилення в будь-якому з них можуть говорити про розвиток патологій.

Колір. Норма - це світла сеча. Темний колір найчастіше буває у хворих цирозом і гепатитом.Прозорість. Прозора сеча свідчить про відсутність запальних процесів в нирках і сечовивідних каналах. Каламутна сеча - показник запалення.Запах. Неспецифічні різкі запахи говорять про наявність захворювань. Запах гнилі, ацетону і т.д. вказує на інфекції або цукровий діабет.Питома вага сечі і її щільність. Цей показник повинен відповідати нормі 1018-1025. Відхилення від норми сигналізують про хвороби нирок або про діабет.PH сечі. Слабокисла сеча - нормальний показник. Нейтральна або ж лужна буває при інфекціях у сечовому міхурі і сечовивідних каналах.Білок. Наявність його в сечі - сигнал хвороби нирок або сечовивідної системи.Ацетон. Якщо він виявлений у сечі, можливий цукровий діабет.Глюкоза. Порушення в роботі підшлункової або щитовидної залоз, а також захворювання нирок можна виявити за вмістом глюкози в сечі.Білірубін. При хворобах печінки і жовчного міхура в сечі буде перевищена норма білірубіну.Еритроцити. Якщо кількість еритроцитів у сечі перевищує нормальний показник, потрібно звернути увагу на роботу нирок і сечового міхура. Лейкоцити. Надмірна кількість лейкоцитів у сечі - свідчення запалення.

Незважаючи на те, що загальні клінічні аналізи крові і сечі можуть здатися досить простими, вони дуже важливі для первинної діагностики, саме їх потрібно здавати в рамках профілактичного обстеження.

Читайте: Поради лікаря: як убезпечити серце і судини, займаючись у спортзалі

Ціна запитання

Найцінніше для людини - її здоров'я. Але часто люди по-справжньому усвідомлюють це лише тоді, коли хвороба порушить всі їхні плани. Регулярна діагностика, яка починається з елементарних аналізів крові і сечі, допоможе дізнатися про захворювання на його ранній стадії, і тоді лікування буде проходити набагато ефективніше.

Провести загальні лабораторні дослідження крові та сечі в Україні доступно кожній людині. У державних поліклініках такі аналізи безкоштовні. Звичайно, доведеться постояти в черзі або ж прийти з самого ранку, тоді можна потрапити в лабораторію першим. Через кілька днів аналізи будуть готові. Забрати результати можна в поліклініці.

Такі самі аналізи можна здати в приватній медичній лабораторії, під'їхавши в будь-який зручний час, як правило, за попереднім записом. Результати надсилають на електронну пошту, якщо так зручно пацієнтові. Але, такі аналізи вже не безкоштовні. Загальний клінічний аналіз крові в приватних клініках України коштує від 100 до 200 грн, загальний аналіз сечі можна зробити за 100 грн.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше лікар розповів, як порушення режиму сну впливає на здоров'я.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки