Палеодієта та діабет: що говорить наука про харчування?

Вона робить талію вужчою, шкіру чистішою, волосся та нігті - міцнішими! Їй 2,5 млн. років, та вона актуальна й нині. Палеодієта – дієта мисливців-збирачів кам'яного віку, яка допомагає схуднути, знизити рівень холестерину та цукру в крові, нормалізувати тиск, підтримувати здоров'я серця та судин.
Чому дієту рекомендують людям із діабетом 2-го типу?
Виживання та еволюція: роль харчування
Не секрет, що сучасна людина вживає надто багато цукру та переробленої вуглеводної їжі. Полиці магазинів переповнені солодкими газованими напоями, чіпсами та великим різноманіттям цукерок, солодощів і хлібобулочних виробів. Часті стреси, прискорений ритм життя не залишають шансів харчуватися здоровою, повноцінною їжею.
У хід йдуть фаст-фуд та перероблена "швидка" їжа. І, звичайно, нам найчастіше не вистачає часу і сил, щоб "спалити" порожні калорії за допомогою фізичних вправ. Враховуючи ці фактори, не дивно, що цукровий діабет входить у топ найпоширеніших та найнебезпечніших захворювань після серцево-судинних.
У кам'яному віці мисливці-збирачі їли лише натуральні плоди, їстівні рослини, м'ясо та рибу. Багато вчених вважають, що саме така дієта допомогла людині вижити та еволюціонувати.
Ідея палеодієти в тому, що повертаючись до харчування наших предків, ми можемо запобігти ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і навіть аутоімунні захворювання.
Без цукру корисніше?
За даними департаменту охорони здоров'я США National Institutes of Health, сучасні люди перевищують щоденну норму споживання цукру. Близько 15% від щоденних калорій, становить рафінований цукор. На думку вчених, надмірне вживання цукру може спричинити такі поширені захворювання як:
- ожиріння;
- хронічні запальні процеси;
- діабет 2 типу та високий кров'яний тиск;
- підвищений рівень холестерину.
Зменшуючи кількість, а то й зовсім відмовляючись від цукру, можна уникнути багатьох захворювань, - вважають вчені. А замінивши продукти з високим вмістом цукру на фрукти та ягоди, можна збільшити споживання харчових волокон, вітамінів та мінералів.
Аргументують тим, що наш генетичний код не змінився протягом двох мільйонів років, а змінилися лише харчові звички, які зараз все частіше спричиняють небезпечні захворювання.
Палеодієта проста й доступна, оскільки включає лише якісні білкові продукти, овочі, горіхи та фрукти. Таке низькоглікемічне харчування підтримує нормальні показники цукру в крові, запобігає ожирінню та зайвій вазі, нормалізує підвищений артеріальний тиск. Палеодієту також рекомендують людям, схильним до серцево-судинних захворювань.
Якщо ви вирішили перейти на такий тип харчування, включіть у свій раціон такі продукти:
- червоне та біле м'ясо нежирних сортів;
- морська та річкова риба;
- зелень, овочі;
- фрукти, горіхи.
Продукти, від яких потрібно відмовитись:
- рафіновані продукти (цукор, зерна, олії, трансжири);
- хліб, борошняні вироби, макарони та крупи;
- молочні продукти;
- усі види бобових;
- будь-які солодощі, крім фруктів.
Принцип палеодієти в тому, що можна самостійно складати меню, враховуючи індивідуальні потреби. Це може бути або білкове харчування із невеликою кількістю вуглеводів, які містяться у фруктах та овочах. Також можна обрати варіант вуглеводного рослинного харчування з невеликою кількістю білків - яєць, м'яса та риби. Головна умова - відмова від перероблених продуктів та цукру.
Палеодієта при діабеті 2-го типу
Палеодієта вважається однією із найефективніших для пацієнтів з діабетом як 1, так і 2 типу, а також людей із зайвою вагою. Відсутність жирної їжі, солодощів та перероблених вуглеводів сприяє:
- зниженню рівня холестерину та цукру в крові;
- нормалізації кров'яного тиску;
- підвищенню чутливості до інсуліну;
- очищенню організму, кращій перистальтиці кишечника;
- зниженню ваги, збільшенні рівня енергії.
Клінічні дослідження також показали: палео дієта може скоротити кількість випадків гіпоглікемії, знизити рівень глікованого гемоглобіну та потребу в інсуліні.
Ізраїльські лікарі та вчені рекомендують пацієнтам з діабетом 2-го типу вживати натуральний гомеопатичний препарат Curalin, розроблений на базі сучасних технологій та принципів давньосхідної медицини Аюрведи. Рослинна добавка знижує апетит і потяг до солодкого, сприяє більш ефективному схудненню.
100% натуральний продукт містить екстракти 9 лікувальних трав та спецій, серед яких кориця, куркума, клітковина китайського гіркого гарбуза.
Медичну ефективність органічного препарату "Куралін" доведено клінічно: добавка знижує рівень цукру в крові; нормалізує вуглеводний обмін, роботу печінки, нирок та підшлункової залози; знижує тиск.
Хліб викликає запалення й тривожність? Підступний глютен
Безглютенове та безлактозне харчування лікарі рекомендували людям із алергією на ці речовини. Та в останні роки все більше дослідників вважають, що ці компоненти можуть бути причиною запальних процесів в організмі, а також тривожних розладів, хронічної втоми й навіть безсоння.
Особливо від цього страждає кишківник та імунна система, які важко розщеплюють глютен, лактозу та казеїн, які містяться в зернових та молоці. Враховуючи, що сучасна пшениця - це також продукт еволюції, вона містить більше глютену та інгібіторів, ніж традиційна пшениця. На думку прихильників палеодієти, виключивши з раціону ці продукти, можна усунути запалення, покращити роботу ШКТ.
Раціон печерної людини ефективний при ожирінні, цукровому діабеті та серцево-судинних захворюваннях. Та таке харчування обмежує організм у корисних жирах, вітамінах групи В, вуглеводах. Тому її можна практикувати за рекомендацією лікаря для зниження ваги та оздоровлення організму.