Топ шкідливих продуктів від італійських вчених

Продукти UPF небезпечні для життя при діабеті
Обирайте натуральні, необроблені продукти, якщо у вас діабет 2-го типу – це додасть вам ще 10 життя, – впевнені італійські вчені. Нещодавнє дослідження за участю пацієнтів з діабетом показало: ті, хто вживав ультраоброблені продукти та напої UPF, помирали на 10 років раніше, у порівнянні з тими, хто дотримувався більш збалансованого харчування. Ці дані ще раз підтверджують корисні властивості Середземноморського харчування та DASH-дієти для діабетиків, – стверджують дослідники.
Шкідливість перероблених продуктів
Дослідження Moli-sani проводили вчені Інституту досліджень, госпіталізації та охорони здоров'я у Пацциллі протягом 10 років. Вони спостерігали за людьми похилого віку з діабетом 2-го типу, умовно розділивши їх за уподобаннями в харчуванні.
Вчені з'ясували, що у пацієнтів, які вживали перероблені продукти, зростав ризик смерті на 64%. У них також спостерігався у 2,5 рази вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань.
Учасники, які дотримувалися здорового харчування, включаючи Середземноморську та DASH-дієту, які включають більш поживні та натуральні продукти, проживали довше за своїх однолітків, навіть тих, хто був старший за них.
Результати дослідження були опубліковані в Американському журналі клінічного харчування. Вчені знову нагадали про важливість дієти для профілактики та лікування діабету 2-го типу:
"Пацієнтам з діабетом 2-го типу потрібно вживати виключно збалансовані за поживними речовинами продукти, які є джерелом клітковини та корисних жирів.
Віддавайте перевагу Середземноморській та DASH-дієті, адже вони багаті на неперероблені продукти: цільнозернові, бобові, горіхи, фрукти та овочі", - зазначили дослідники.
Обмеження продуктів UPF – крок до довголіття?
Дослідники припускають, що окрім дотримання дієти із рекомендаціями харчування для лікування діабету 2 типу, пацієнти повинні обмежити вживання ультраперероблених продуктів UPF.
"Це актуально не лише для людей із діабетом. Етикетки на лицьовій стороні упаковки повинні містити інформацію про рівень обробки продуктів", - зазначив доктор медичних наук Джованні де Гаетано.
У ході дослідження вчені розділили продукти та напої на чотири групи за зростаючим ступенем обробки на основі системи класифікації харчових продуктів Nova:
- Група 1: Свіжі або мінімально оброблені продукти та напої: фрукти, овочі, свіже м'ясо та риба, молоко.
- Група 2: Оброблені кулінарні інгредієнти: олії, вершкове масло.
- Група 3: Оброблені продукти та напої: рибні консерви, хліб, соки.
- Група 4: UPF: газовані напої, перероблене м'ясо, упаковані солодкі або солоні закуски, маргарин, а також продукти та напої із штучними підсолоджувачами.
У складі продуктів UPF багато цукру, жирів, солі. Через додаткову переробку вони можуть також містити модифікований крохмаль, гідролізовані олії та білки, барвники, ароматизатори, емульгатори.
Топ-шкідливих продуктів
Хоч дослідники стверджують, що їм потрібні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти, які компоненти саме UPF є шкідливими, а які пов'язані з біологічними механізмами організму, проте вони назвали найнебезпечніші.
Італійські вчені відзначили: споживання морсів, солодких газованих напоїв, солоного печива, бульйонних кубиків та маргарину було пов'язано з вищими показниками смертності, у тому числі від серцево-судинних захворювань.
Дослідники визнають, що дослідження було обсерваційним, тобто включало лише спостереження пацієнтів у їхньому природному середовищі. Отже, вченим складно визначити причину та наслідок процесів, які відбувалися з пацієнтами. Проте навіть такі наукові спостереження вкотре нагадують: ми є те, що ми їмо.