"Цукру не треба!": полунична дієта при діабеті другого типу

'Цукру не треба!': полунична дієта при діабеті другого типу

Полуниця - смачна, ароматна ягода із великим вмістом аскорбінової кислоти, антиоксидантів та поліфенолів. Унікальні мікроелементи перетворюють її у незамінний десерт для людей із цукровим діабетом 2-го типу. Антиоксиданти та харчові волокна, які містяться у полуниці, знижують рівень глюкози в крові, нормалізують тиск, зміцнюють судини. Полунична дієта – простий, корисний та смачний спосіб покращити самопочуття, відчути приплив сил і навіть перемогти цукор!

Феномен полуниці: "несправжній плід"

Хоча ми й називаємо полуницю "ягодою", насправді, вона не є фруктом, - стверджують ботаніки. Це багатоплідна рослина, яка складається з безлічі маленьких окремих плодів. Коричневі або білуваті цятки, які ми вважаємо насінням, - це і є справжні плоди. Завдяки такому "насінню", у ній міститься багато клітковини.

Полуниця - джерело цінних мікроелементів, таких як вітамін С, Е та фолієва кислота. При цьому 100 г ягід містять лише 32 калорії.

Відео дня

Ягода з низьким глікемічним індексом корисна пацієнтам із цукровим діабетом другого типу. Лікарі радять щодня вживати 2 порції полуниці діабетикам та людям із зайвою вагою.

Медичний науково-дослідний центр Клініка Мейо рекомендує діабетикам 2-го типу вживати щодня 15 г вуглеводів. Незважаючи на наявність фруктози, найкраще джерело гліцидів для людей з діабетом – це фрукти.

Добові порції фруктів, що містять 15 г вуглеводів:

  • 1/2 середнього яблука чи банана;
  • 1 склянка ожини;
  • 3/4 склянки чорниці;
  • 1 склянка малини;
  • 1+1/4 склянки полуниці;
  • 1 склянка нарізаної дині.

Враховуючи низький ГІ полуниці, добову порцію ягід можна збільшити вдвічі. Це дозволяє вживати її не лише як окремий десерт, а й у коктейлях, смузі та фруктових салатах.

Корисні властивості полуниці для діабетиків

Полуниця - джерело поживних елементів, корисних для людей з цукровим діабетом 2 типу:

Вітамін С – регулює підвищений рівень цукру в крові, бере активну участь у формуванні кровоносних судин, хрящів, м'язів та колагену в кістках. Він відіграє важливу роль у процесах загоєння тканин. У порції ягід міститься добова норма нутрієнта – 58,8 г.

Вітамін Е - потужний антиоксидант, необхідний підтримки здоров'я шкіри, сітківки очей, кровоносних судин, імунітету.

Фолієва кислота - підтримує природні захисні процеси організму, бере участь у виробленні здорових еритроцитів, підтримує серцево-судинну систему пацієнтів із діабетом 2 типу.

Антоціани – поліфенольні сполуки, які відповідають за колір ягід, зміцнюють судини, сприяють зниженню кров'яного тиску, підтримують серцево-судинну систему.

Флавоноїди - мають антиоксидантні властивості, знижують згортання крові, зменшують ламкість і проникність капілярів, покращують обмінні процеси.

Харчові волокна рослин та діабет

За даними медичної енциклопедії Каліфорнійського університету Берклі Wellness Encyclopedia of Food and Nutrition, у півсклянці полуниці міститься більше клітковини, ніж у шматку цільнозернового хліба. Численні наукові дослідження, опубліковані у виданні, підтверджують: дієта з високим вмістом клітковини покращує глікемічний контроль, зменшує гіперінсулінемію та знижує концентрацію жирів у плазмі крові у пацієнтів з діабетом 2 типу.

Клітковина - це харчові волокна рослин, які покращують роботу травного тракту, сприяють очищенню організму від токсинів та важких металів, прискорюють обмін речовин, нормалізують рівень глюкози у крові.

Ізраїльські вчені поєднали сучасні технології та давні знання східної медицини Аюрведи, розробивши 100% натуральний препарат CuraLin (Куралін).

Натуральна добавка на основі клітковини китайського гіркого гарбуза, екстрактів листя та коріння рослин сприяє активному виробленню інсуліну, знижує всмоктування глюкози, покращує її розщеплення.

Органічний продукт пройшов сертифікацію із найсуворішими стандартами якості GMP, FDA та ISO 9001 і вже допоміг мільйонам пацієнтів перемогти небезпечні прояви діабету 2 типу.

Полунично-морквяний смузі - напій здоров'я

Смачний, освіжаючий напій із високим вмістом вітамінів та антиоксидантів нормалізує тиск і рівень цукру в крові, підтримує серцево-судинну систему, насичує організм добовою нормою вітаміну С.

Інгредієнти:

  • 1 склянка нежирного грецького йогурту або 1/2 склянки знежиреного коров'ячого чи рослинного молока
  • 1/2 склянки морквяного соку
  • 1/2 склянки апельсинового соку
  • 1/2 склянки заморожених шматочків ананасу
  • 1/2 склянки замороженої несолодкої нарізаної полуниці

Приготування:

Покладіть компоненти в блендер, подрібніть до однорідної маси. Насолоджуйтесь смачним та корисним напоєм щодня!

Існує думка, що всі солодкі фрукти шкідливі для людей із цукровим діабетом 2-го типу. Але сучасні дослідження доводять: кисло-солодкі фрукти й ягоди, такі як полуниця, – не просто смачний та поживний десерт, але й корисний продукт для діабетиків. Насолоджуйтесь дарами природи й будьте здорові!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки