Чи потрібні пробіотики при вірусних інфекціях?
Нові наукові дослідження показують, що пробіотики здатні модулювати імунну відповідь та допомагати в лікуванні багатьох захворювань і станів, в тому числі й вірусних інфекцій. Пробіотики відіграють ключову роль у підтримці імунної системи, знижують вірусне навантаження, поліпшують самопочуття хворих, допомагають організму швидко відновитися після хвороби. У медичній спільноті все більше приділяють уваги можливості використання пробіотиків для профілактики сезонних вірусних інфекцій.
Пробіотики – це корисні живі мікроорганізми (бактерії, дріжджі), які входять до складу природної мікрофлори шлунка та кишківника. Вони здатні позитивно впливати на здоров'я людини, зокрема імунітет. У кишківнику людини "живе" понад 100 трильйонів цих мікроорганізмів, які важать приблизно 200 грамів.
Пробіотики розділяють на такі види:
- лактобактерії: покращують травлення, допомагають ферментації їжі, розщеплюють лактозу та глюкозу, мають антидіарейні, протимікробні та антиоксидантні властивості;
- біфідобактерії: зміцнюють імунітет, допомагають позбутися закрепів та діареї, перетравлюють розчинну клітковину, володіють протизапальними властивостями, беруть участь в синтезі вітамінів;
- дріжджі: ефективні при діареї, викликаною антибіотиками.
Що роблять пробіотики у кишківнику?
- беруть участь у синтезі антимікробних речовин, що пригнічують ріст шкідливих мікроорганізмів;
- нормалізують рН кишківника і створюють несприятливі умови для розмноження патогенів;
- ферментують неперетравлювані вуглеводи у коротколанцюгові жирні кислоти, корисні для шлунково-кишкового тракту;
- активізують синтез вітамінів групи К і В;
- нейтралізують і прискорюють виведення з організму токсинів, які виділяють шкідливі мікроорганізми;
- активізують вироблення муцину – слизу, що покриває дихальні, травні та сечостатеві шляхи;
- активізують синтез імуноглобулінів типу А, які захищають слизові оболонки від бактерій і вірусів, запобігаючи їхньому прикріпленню та проникненню через епітеліальні клітини.
Пробіотики і вірусні інфекції
Як відомо, перебіг захворювання на грип, застуду чи коронавірус напряму залежить від імунної системи, більшість клітин якої сконцентровані в шлунково-кишковому тракті. Тож підтримка здорового стану мікробіома впливає на імунітет, зокрема і на противірусну дію. Чисельні дослідження показали, що пригнічення корисних бактерій антибіотиками підвищує чутливість організму до вірусу грипу. Водночас прийом пробіотиків збільшує активність Т-лімфоцитів, підвищує рівень імуноглобуліну А (IgA), регулює продукцію цитокінів, підвищує бар’єрну функцію шкіри і слизових оболонок, синтезує вітаміни, амінокислоти та інші корисні сполуки. Це, зі свого боку, зменшує тяжкість і тривалість симптомів таких вірусних хвороб, як ГРВІ, грипу, застуд та коронавірусу. Тож підтримка мікрофлори пробіотиками при вірусних інфекціях підвищує природні захисні функції організму, зміцнює імунітет та запобігає розвитку ускладнень.
Кому треба бути обережними з пробіотиками?
Не рекомендується вживати пробіотики людям із синдромом набутого імунодефіциту та онкозахворюваннями, тим, хто проходить лікування аутоімунних захворювань імунодепресантами, а також із захворюваннями кишківника – живі культури здатні ускладнити стан здоров’я, перебіг хвороби та посилити симптоми.
Де взяти пробіотики?
Необов’язково купувати в аптеках біодобавки з пробіотиками. Корисні мікроорганізми можна отримати зі звичайних продуктів харчування. Ними багаті:
- квашена капуста,
- солоні огірки,
- яблучний оцет,
- хлібний квас,
- чайний гриб,
- ферментовані сири,
- кисломолочний сир,
- кефір,
- закваска,
- натуральний йогурт.
Якщо людина має непереносимість продуктів, тоді пробіотики можна приймати у вигляді дієтичних добавок.
Що вбиває здоровий мікробіом?
Негативно впливає на склад мікробіому, тобто на корисні мікроорганізми, нездоровий спосіб життя, прийом певних ліків, незбалансоване харчування, дієти, шкідливі звички, зловживання алкоголем тощо. Це дає можливість патогенам розвивати інфекційні процеси всередині.
Як боротися з ГРВІ?
При ГРВІ варто боротися з симптомами та причиною. Підвищену температуру збивати рясним питтям, високу – жарознижувальним, ніс регулярно промивати, з болем у горлі та кашлем боротися за допомогою полоскання горла, льодяників, спреїв тощо. У кімнаті, де знаходиться хворий, варто підтримувати прохолодне повітря.
Щоб запобігти ускладненням та зменшити вірусне навантаження на організм, лікар може призначити противірусні препарати, наприклад сироп Флавовір, що містить флавоноїди (природні сполуки, що здатні пригнічувати реплікацію вірусів).
Флавовір має зручну форму дозування, може бути призначений дітям від народження та використовуватися з метою лікування та профілактики. Наприклад, якщо дитина контактувала з хворим або часто буває в місцях скупчення людей – лікар може порадити приймати сироп в профілактичній дозі.