Пий багато: чому при вірусних захворюваннях треба активно вживати рідину
При лікуванні грипу чи ГРВІ одразу виникає декілька асоціацій, одна з яких у вигляді гарячої чашки чаю з медом та лимоном. Причому і лікарі, і прибічники народних методів лікування завжди радять під час застуди вживати багато рідини. Але скільки і чого пити при вірусній хворобі?
Про рясне пиття під час грипу або застуди знає кожен. Теоретично можна обійтися будь-якою рідиною, але насправді більшість недаремно надає перевагу чаям – це смачно, тепло, поживно, позитивно діє на організм, допомагає розслабитися, зігрітися, заснути. А дітей, які часто нудьгують при хворобі, можна залучити до приготування чаю або влаштувати справжню чайну церемонію. Це і корисно, і гарна можливість розважитися.
Навіщо потрібне рясне тепле пиття під час вірусної хвороби?
Теплий чай зі своїми природними компонентами на причину хвороби (тобто вірус) не впливає. Для цього є спеціальні противірусні препарати на основі флавоноїдів для дорослих і дітей (лікар може порадити сироп Флавовір), які приймають за перших ознак інфекції. Проте справитися із деякими симптомами і поліпшити самопочуття здатне рясне пиття.
Чому рекомендація "рясне пиття" така важлива:
- Допомагає уникнути зневоднення – при високій температурі та спітнілості організм втрачає багато рідини. Є високий ризик зневоднення – цей стан особливо небезпечний для дітей.
- При дефіциті рідини в організмі можуть не спрацювати жарознижувальні препарати.
- Теплий чай непогано знеболює – усуває неприємні відчуття "дряпання" або болючого ковтання в горлі та розкладе ніс.
- Природне заспокійливе – неміцний або трав’яний теплий чай може розслабити організм, налаштувати на сон і відпочинок, які важливі для хорошої роботи імунної системи під час хвороби.
- Виведення токсинів – продуктів діяльності вірусів. Чим більше їх вийде з організму природним шляхом, тим швидше настане одужання.
- Відхаркувальна дія – тепла рідина розріджує слиз і мокроту, допомагаючи їм швидше покинути організм.
Декілька порад щодо споживання чаю під час хвороби
Щоб отримати максимум користі лікарі та дієтологи радять пити чай неабияк. Отже:
- Пити бажано свіжозварений чай, не вчорашній і не холодний.
- Дітям не треба заварювати міцний чай: ані чорний, ані трав’яний (забагато кофеїну, таніну та висока концентрація рослинних речовин не принесе користі для їхніх організмів).
- Уникати міцного чаю ввечері, особливо перед сном – міцний чай збуджує нервову систему не менше, ніж кава.
- Окріп пити не варто, особливо при гарячці. Чай має бути комфортної для вживання температури.
- Мед не потрібно розводити у гарячому чаї – за високих температур він втрачає свої цілющі властивості. Його смачно їсти чайною ложкою і запивати теплим напоєм.
Які чаї краще пити при вірусній інфекції?
Це справа смаку. Чорний, зелений, каркаде, із додаванням квітів та листочків рослин, чисто трав’яні – вибір суто індивідуальний. Смачними та ароматними виходять мікси із традиційного чаю з додаванням рослинного. Наприклад, м’яти, меліси, обліпихи, малини, липового цвіту, кардамону, чорної смородини, ромашки, гречаного чаю, чебрецю тощо. Окремо слід виділити шипшину – це прекрасний напій для дітей та дорослих, багатий на вітаміни. Прихильники і знавці трав’яних чаїв можуть обирати напої за напрямом дії: жарознижувальні, потогінні, відхаркувальні, заспокійливі, протизапальні тощо. Але такі натуральні чаї слід з обережністю давати дітям та людям, схильним до алергій. Добре до чаю смакують такі додатки, як лимон, мед, імбир, варення з малини або чорної смородини. Декому подобається чай з молоком.
Скільки пити чаю під час хвороби?
Для дітей та дорослих існують визначені норми щоденного споживання рідини. Але треба розуміти, що не всі мусять і дотримуються рекомендацій через багато причин: індивідуальні особливості організму, стан здоров’я, спосіб життя, пору року за вікном тощо. Плюс пам’ятаємо, що рідина потрапляє в організм разом із готовими стравами і продуктами: супи і бульйони, овочі, зелень, фрукти містять у собі багато рідини.
Для дітей узагальненими нормами є такі:
- До 4 років – споживання 1 л рідини на добу.
- 4–8 років – це вже до 1,3 літра.
- 8–14 років – до 1,5 літра на добу.
Для дорослих розраховується за вагою: 30 мл рідини на кожен кілограм. Наприклад, людині вагою 65 кг рекомендовано споживати 1,9 мл рідини (разом із їжею та напоями).
Але якщо хвора дитина або дорослий не звикли пити рекомендовані літр-два на добу, насильно заливати не треба. Краще розбити на декілька порцій і потроху пити протягом дня. Малюків можна заохотити випити декілька чашок чаю такими способами:
- Давати маленькими чашками по 100–150 мл щоразу різний чай або з різними додатками: лід, варення, листочки м’яти та ягоди малини, яблуко з корицею, заморожені ягоди тощо.
- Придбати нову пляшку або чашку.
- Запропонувати пити з соломинки, термосу або іншим не буденним способом (в ліжку, під мультики, у себе в кімнаті тощо).
- Залучити дитину до процесу приготування чаю.
- Дорослій дитині допоможе метод поставити собі за мету випити чашку чаю протягом 30–40 хвилин. І таким способом потроху протягом дня набрати норму.
Показником хорошої гідратації є часте і регулярне відвідування туалету, а сеча при цьому має бути світлого кольору.
Чай – це смачний і корисний напій. Так, він не лікує хворобу, але добре бореться з симптомами і покращує самопочуття.