Що їсти людині, котра захворіла на COVID-19?
Змусити себе поїсти буває складно під час будь-якої хвороби. Погане самопочуття не має перешкоджати організму отримувати потрібні поживні речовини. А їжа відіграє важливу роль у відновленні та підкріпленні імунітету при лікуванні коронавірусної інфекції.
Здорове харчування пов’язують не лише з нижчою ймовірністю захворіти, а й перенести хворобу без ускладнень. Так, хворому не хочеться навіть подумати про їжу. Але дієвий допоміжний спосіб побороти інфекцію – забезпечити себе речовинами, що сприятимуть одужанню, пише conversation.
Харчування під час хвороби
Фрукти, овочі, зернові та білок розщеплюються організмом на речовини, які потрібні імунній системі. Рекомендується щодня, а не тільки під час хвороби, вживати:
- два фрукти;
- п’ять овочів;
- цільнозерновий хліб, нешліфований (коричневий) рис, крупи;
- рослинну олію;
- курку, індичку, нежирну яловичину, рибу, тофу або молочні продукти – варіанти білка.
Такий раціон за будь-якої пори року забезпечує організм поживними речовинами: мікро- і макроелементами, мінералами, вітамінами, які допомагають берегти здоров’я.
Також рекомендується уникати або мінімізувати вживання оброблених продуктів через великий вміст солі та цукру, а ще відсутність корисних речовин. Це – ковбаси, сосиски, консерви, хлібобулочні вироби, солодощі, снеки, готові перекуси, солодкі газовані напої, йогурти та інше харчове сміття. Під час хвороби алкоголь вживати не варто.
Що ж їсти?
Отже, які страви можна запропонувати хворому на COVID-19, враховуючи вище зазначені поради:
- яйця у будь-якому вигляді;
- сирники, запіканку, просто сир з фруктами, медом чи варенням;
- горішки, насіння;
- свіжі сезонні фрукти і ягоди;
- свіжі сезонні чи заморожені овочі, тушковані (рагу), запечені;
- варені каші;
- картопляне пюре;
- бутерброди – з цільнозернового хліба, вершкового масла, зі скибочкою твердого сира, додаванням зелені та запеченого м’яса;
- запечене, тушковане м’ясо або рибу .
Харчування – не єдиний спосіб підтримати імунітет
Мінімізувати ризик захворіти допоможуть "старі добрі методи" дотримання здорового способу життя та засобів профілактики:
- регулярно мити руки і не торкатися обличчя;
- завчасно робити щеплення від коронавірусу;
- тримати під рукою противірусний препарат. Противірусні засоби пригнічують розмноження вірусів, які викликають респіраторні захворювання на початковій стадії. Але за дотримання однієї умови – їх потрібно прийняти у перші години від початку появи симптомів. Також противірусні препарати на природній основі (такі, що містять флавоноїди) ефективно працюють як запобіжники коронавірусу. Їх доречно приймати у високий сезон захворюваності, якщо відбувся контакт з хворим на коронавірус або доводиться часто бувати у місцях великого скупчення людей (офіс, громадський транспорт, робота у сфері обслуговування, дитячому колективі, в медичній сфері тощо). Для дітей лікар може порадити обрати дитячий противірусний сироп "Флавовір" – безпечний для дитячого організму, містить натуральні компоненти, смачний, можливий для тривалого застосування з метою профілактики і лікування.
Гідратація має значення під час хвороби
Зневоднення може стрімко погіршити самопочуття, посилити симптоми та ймовірність розвитку ускладнень. Особливо такий стан небезпечний для немовлят, вагітних, людей віком 65+ та із хронічними захворюваннями. Організм втрачає вологу природним шляхом: піт, дихання, сечовипускання, чхання, нежить, діарея, блювання. Тому хворій на коронавірус людині потрібно ретельніше стежити за тим, скільки вона споживає рідини. Про нормальний рівень гідратації свідчитиме регулярне відвідування вбиральні й сеча світлого кольору. Якщо хворому не хочеться пити просто воду, можна запропонувати багато альтернатив:
- курячий бульйон або будь-яку першу страву;
- свіжевичавлені соки, трав’яні та звичайні чаї, домашні морси, компоти без цукру;
- кефір, ряжанку, тепле молоко з медом, айран, йогурти без додатків.
Отже, під час хвороби на коронавірус харчування має бути збалансованим і здоровим. Це дає сили імунітету боротися з вірусами, а також прибирає необхідність купувати додаткові вітамінні добавки. У довгостроковій перспективі якісна їжа покращує самопочуття та заощаджує гроші.