Спалах ботулізму в Україні: все, що потрібно знати про смертельну хворобу

70,6 т.
Спалах ботулізму в Україні: все, що потрібно знати про смертельну хворобу

Як нещодавно заявили в Міністерстві охорони здоров'я України, тільки за останні 3 місяці в країні було зареєстровано 62 випадки захворювання на ботулізм, причому 9 людей загинули від цієї хвороби. Причиною смерті став дефіцит сироватки від ботулізму.

Що ж це за хвороба - ботулізм, чи можна її уникнути і які шанси вижити, якщо все ж не пощастило на нього захворіти.

Ботулізм - хто винуватець хвороби?

Інфекція названа в честь мікроба, який її викликає - Clostridium botullini. Це найнебезпечніша інфекційно-токсична хвороба, яка здатна призвести до смерті. Живе цей мікроб у кишечнику різних тварин, із калом яких потрапляє в грунт, де може жити протягом довгих років, звідти може переміститися і в воду, і на харчові продукти, а потім - знову в кишечник тварин, зокрема, людини.

Відео дня

Clostridium botulinum - строгий анаероб, тобто існує в комфорті тільки там, де немає повітря. Потрапляючи в комфортне для себе середовище, особливо в консервовані продукти, мікроб починає виробляти отруту ботулотоксин, один із найпотужніших у світі - він в 400 тисяч разів сильніший, ніж отрута гримучої змії! Вживання цієї отрути викликає параліч м'язів всього організму, і, якщо не вжити жодних заходів, результат буде сумним.

Як заражаються ботулізмом?

В Україні найчастіше людина заражається ботулізмом влітку - під час вживання в'яленої або копченої риби, а взимку - через вживання консервації, в основному - лісових грибів домашнього приготування. Ця хвороба поширена по всьому світу.

Заразитися ботулізмом також можливо, скуштувавши консервовані приправи, тушковану в фользі картоплю, і ін. Особливу потенційну небезпеку становлять погано вимиті продукти, а також продукти, які не пройшли відповідну термічну обробку. В основному це стосується продуктів домашнього приготування, проте іноді ботулізм зустрічається і в консервації промислового виробництва. В Італії, наприклад, нещодавно були зафіксовані випадки зараження ботулізмом під час вживання консервованих оливок.

Ще один, більш рідкісний випадок зараження через інфікування рани. Токсин, потрапляючи в тіло людини таким чином, активно всмоктується в кров, викликаючи важке отруєння. З цієї причини рани слід ретельно обробляти.

Окремо від попередніх способів заразитися варто небезпека зараження дитини, в організм якого ботулізм потрапляє з молоком матері-годувальниці його матері. Такий ризик існує, якщо мати дитини сама вжила продукт з цим небезпечному мікробом.

Як уникнути зараження ботулізмом?

Найнебезпечніші відмінні риси ботулізму:

- заражені продукти не відрізняються від нормальних;

- організм не виробляє імунітет від ботулізму;

- від ботулізму немає вакцини.

Ось чому попередити хворобу можна лише одним способом: будьте обережними під час приготуванні консервації і під час вживання консервів.

Щоб знищити можливість розмноження ботулізму в домашній консервації, слід прогріти банки протягом півгодини при температурі в 100 С°.

Єдина зовнішня ознака, яка відрізняє консерви з ботулізмом за зовнішнім виглядом - здуття кришки. Якщо це сталося - прощайтеся з такими банками без жалю, адже занадто високий ризик того, що вони заражені ботулізмом.

Ознаки захворювання на ботулізм

Інфікування ботулізмом розвивається дуже швидко. Протягом 2-24-х годин у людини розвиваються перші ознаки:

- пронос або запор;

- блювота;

- двоїння в очах

- біль в животі;

- здуття живота;

- температура підвищується до 37-37,2 С°, не більше.

Відмінною рисою ботулізму, за якою його легко відрізнити від інших інфекцій, є порушення зору - через це починається параліч м'язів зображення починає двоїтися, з'являється косоокість.

Наступні характерні риси розвитку ботулізму:

- порушення мови;

- слабкість;

- сухість у роті;

- труднощі ковтання;

- змінюється голос.

При подібних симптомах слід терміново викликати "швидку допомогу".

Слід зазначити, що часто діагноз ставлять помилковий, оскільки спочатку симптоми нагадують отруєння алкогольними напоями, особливо коли консервовані гриби йдуть як закуска до спиртних напоїв.

Як вилікувати ботулізм?

Зволікання при цьому діагнозі вкрай небезпечно. Тому, як тільки він встановлений, насамперед хворому вводять єдині спеціальні ліки, існуюче від ботулізму - протиботулінову лікувально-профілактичну антитоксичну сироватку. Це єдиний препарат, який може врятувати хворого, хоча і не гарантує одужання.

Паралельно пацієнтові промивають шлунок, дають проносне, щоб прискорити вихід токсинів. Важливо зробити все, щоб підтримати дихання, так як через параліч м'язів може настати задуха. Пацієнту регулярно міряють тиск, перевіряють температуру.

У разі, якщо все ж почалися проблеми з диханням, пацієнта необхідно підключити до апарату штучної вентиляції легенів. При порушеннях із ковтанням можливо годування потерпілого через зонд.

Якщо лікування було зроблено вчасно, то лікування займе близько 3-х тижнів, однак повне одужання займе декілька місяців.

Хвороба ця вкрай небезпечна хоч і рідкісна. Важливо мати на увазі, що навіть введення сироватки не завжди може гарантувати успішний результат через високу токсичність ботулотоксином. З цієї причини в 10% випадках хвороба закінчується загибеллю пацієнта.

Чим раніше була виявлена ??хвороба, чим швидше введена сироватка, тим вищі шанси на одужання. В іншому випадку смерть настає від асфіксії. При відсутності протівоботульной сироватки і апарату штучної вентиляції легенів ризик зміряв підвищується до 30-60%.

Чи є протиботульна сироватка в Україні?

Ситуація із захворюванням на ботулізм в Україні останнім часом загострюється тим, що в країні закінчився термін реєстрації всіх сироваток, і їх просто немає. Переговори з виробниками та дистриб'юторами поки нічого не дали, оскільки реєструвати і ввозити її до нас невигідно.

У МОЗ обіцяють знайти постачальника, і намагаються домовитися з ООН, щоб до вирішення питання протівоботульную сироватку ввезли до нас в країну хоча б в якості гуманітарки.

На жаль, не всі українці зможуть дочекатися цього моменту і тому пам'ятайте - купуючи влітку рибу навіть у супермаркеті, або куштуючи грибочки з банки з роздутою кришкою, ви піддаєте себе смертельній небезпеці.

Читайте також:

Катастрофічна ситуація: в МОЗ озвучили страшні дані щодо ботулізму в Україні 

Як не померти від ботулізму через їжу: правила консервації та заходи безпеки

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки