МоваЯзык

/ Гастроентерологія

Мікрофлора із стародавніх поховань допоможе в лікуванні цукрового діабету

2.4т
Читати матеріал російською

Вчені, що працюють із зразками виділень древніх людей, виявили раніше невідомі мікроорганізми, які можуть допомогти в боротьбі з цукровим діабетом, іншими хронічними захворюваннями.

Як повідомляє CNN, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Nature в середу, мікроорганізми жили в травній системі наших предків, складаючи частину стародавнього мікробіома кишечника людини, який значно відрізняється від мікрофлори, виявленої у людей, що живуть в сучасних індустріальних суспільствах.

Мікробом являє собою комбінацію грибів, бактерій і вірусів, яка мешкає в кишечнику, в першу чергу в товстому кишечнику, допомагає перетравлювати їжу, боротися з хворобами і регулювати імунну систему.

Попередні дослідження встановили зв'язок між раціоном харчування доіндустріального періоду, великою різноманітністю мікробіома кишечника і більш низькими показниками хронічних захворювань. Тому команда дослідників мала намір відновити стародавні мікробіоми кишечника людини, щоб дослідити цей зв'язок, повідомив дослідник Александар Костич з Діабетичного центру Джослин в Бостоні.

Мікрофлора із стародавніх поховань допоможе в лікуванні цукрового діабету

Дослідження в цій області стримувалися відсутністю добре збережених зразків ДНК, але група вчених змогла провести детальний генетичний аналіз восьми зразків людських екскрементів, знайдених в Мексиці і на південному заході США, вік яких становить 1000-2000 років.

Костич сказав CNN, що виділення з кишечника були "прекрасно збережені" завдяки значній посушливості пустельних районів, де вони були виявлені.

Дослідники реконструювали в цілому 498 мікробних геномів і прийшли до висновку, що 181 був від древніх людей. З них 61 раніше не виявлявся в інших зразках.

Потім команда порівняла їх з сучасними мікробіомами кишечника жителів промислових і непромислових популяцій і виявила, що стародавні мікробіоми ближче до сьогоднішніх непромислових геномів.

Згідно з дослідженням, в якому використовуються зразки з Фіджі, Мадагаскару, Перу, Танзанії і корінного населення мазахуа в центральній Мексиці, непромисловий спосіб життя "характеризується споживанням необроблених продуктів і продуктів власного виробництва, обмеженим використанням антибіотиків і більш активним способом життя".

І древні, і сучасні непромислові геноми містять більше генів, використовуваних для метаболізму крохмалів. Це може бути пов'язано з тим, що люди в цих суспільствах їли більше складні вуглеводи в порівнянні з сучасним промисловим населенням.

Коли мікроорганізми, що утворюють кишкову мікрофлору, зникають або вимирають, це впливає на наше здоров'я, сказав Костич CNN.

Мікрофлора із стародавніх поховань допоможе в лікуванні цукрового діабету

Хоча дослідження знаходяться на ранній стадії, Костич сподівається, що реконструйовані командою мікроорганізми в кінцевому підсумку можуть бути використані для зниження частоти хронічних станів, таких як ожиріння або аутоімунні захворювання.

"Ми могли б повторно" заселити " кишечник людей цими людськими мікробами", - сказав він.

За словами Костича, дослідження в цій області просуваються вперед, і деякі трансплантати мікроорганізмів, отриманих з виділень кишечника давніх людей, очікують схвалення Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США ( FDA ).

План полягає в тому, щоб спочатку побачити, чи дійсно повторно відкриті мікроорганізми присутні в непромислових популяціях, що живуть сьогодні, а потім ввести біоми кишечника людей, що жили в доіндустріальну епоху, в тварин, щоб побачити, як вони відреагують.

Далі, за словами Костича, необхідно виявити певні мікроби, які можуть бути занесені в кишечник людини, а потім використовувати синтетичну біологію для їх реконструкції.

У той же час необхідні додаткові археологічні дослідження, щоб визначити, чи існує "єдиний людський мікробіом, який існував раніше", - додав він.

Тим часом, Костич сказав, що повністю заселити мікрофлору сучасної людини вимерлими мікроорганізмами неможливо. "Однак ми можемо збільшити різноманітність мікробіома нашого кишечника, вживаючи в їжу клітковину і складні вуглеводи, тренуючись і вступаючи в контакт з грунтом і тваринами", - додав він.

Тисни! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

0
Коментарі
0
0
Смішно
0
Цікаво
0
Сумно
0
Треш

Блоги медицини