Профілактика харчових отруєнь: поради для кожного дня

Їжа, яку ми споживаємо, безпосередньо впливає на якість життя. У кожного є улюблена страва, яка дарує вишукану гурманську насолоду і піднімає настрій. Щоб зберігати продукти свіжими, а приготовані страви стали джерелом дійсно поживних речовин і не спровокували харчових отруєнь, потрібно дотримуватись правил зберігання та приготування їжі.
Експерти пропонують чотири правила-стратегії, які допоможуть убезпечити від харчових отруєнь вас та вашу родину.
Правило перше: чистота рук, робочих поверхонь та продуктів
Бактерії – зовсім не милі створіння. Ми їх не бачимо, але вони є всюди і постійно. Бактерії, що викликають харчові отруєння, можуть вижити в багатьох місцях і поширюватися по кухні, а тепло і волога – найкраще середовище для їхньої життєдіяльності.
- Тому ретельно мийте руки перед, у процесі та після приготування їжі. Застосовуйте улюблене мило не менше 20 секунд, змивайте теплою або гарячою водою.
- Візьміть собі за звичку мити руки після роботи з сирим м’ясом, куркою та іншою птицею, морепродуктами, рибою, борошном і яйцями.
- Обробні дошки, робочі поверхні столів, посуд краще мити якомога гарячою водою з використанням спеціального мила.
- Ретельно мийте під проточною водою овочі, зелень та фрукти.
- Дезинфектори для рук і кухні ніхто не відміняв – можна і потрібно сміливо використовувати.
- Кухарські рукавички можуть стати вашими надійними помічниками і допоможуть уникнути контакту шкіри рук і продуктів.
Правило друге: стоп перехресне забруднення
Перехресне забруднення відбувається тоді, коли сік з однієї страви або продукту потрапляє в іншу страву - продукт. Сире м’ясо, курка та інша птиця, морепродукти та яйця можуть поширювати мікроби на готову до вживання їжу. Тому зберігати їх потрібно обов’язково окремо.
- Під час покупки продуктів, тримайте сире м’ясо, птицю, морепродукти, рибу подалі від інших продуктів. Переконайтеся, що упаковка не протікає і сік не потрапляє на інші продукти.
- Сире або мариноване м’ясо, птицю, морепродукти, рибу та яйця завжди зберігайте окремо від усіх інших продуктів у холодильнику. Крім того, сире м’ясо, птицю та морепродукти краще зберігати в закритих контейнерах або надійно загортати, щоб сік не мав змоги потрапити на інші продукти.
- Пам’ятайте: для кожного виду продуктів – своя обробна дошка і тарілка. Тобто для сирого м’яса – своя, для риби – своя, для курки і птиці – своя. Хліб не можна різати на дошці, яку використовували для сирого м’яса, риби, птиці чи морепродуктів. Те ж саме стосується фруктів, овочів та інших страв, які не будуть готуватися. Коли у кожного продукту і у кожної страви своя обробна дошка і своя тарілка – це ідеально.
Для усіх, хто полюбляє смачну курку, акцентуємо увагу на тому, що сира курка вже готова до приготування – її не потрібно попередньо мити. Чому? Тому що велика вірогідність у процесі миття поширити мікроби на інші продукти, раковину, стільницю та предмети навколо – це може стати причиною отруєння.
Якщо ви, все ж, вирішили курку помити, то робіть це дуже акуратно, щоб бризки води не летіли навколо, а потім ретельно помийте і продезінфікуйте руки і раковину.
Правило третє: завжди готувати до потрібної температури
Бактерії гинуть при високих температурах. Значить, приготовані страви стануть безпечними для споживання тільки в тому випадку, якщо їхня внутрішня температура буде достатньо високою, щоб знищити бактерії, які можуть спричинити захворювання. Тому
- станьте щасливим власником спеціального кулінарного термометра. Цей простий у використанні пристрій допоможе щоразу готувати безпечну їжу;
- колір і текстура приготованої страви не є показником її безпечності для споживання. Винятком є тільки морепродукти.
- використання кулінарного термометра – єдиний спосіб визначити чи безпечно приготована їжа;
- навчіться правильно розміщувати термометр у різній їжі для отримання точних показників.
Для шматків яловичини, телятини, баранини та свинини, включаючи свіжу шинку, рекомендується температура 62,778°С. Для риби з плавниками - 62,778°С, або до моменту поки м’якоть перестає бути прозорою і легко відділяється від кісток виделкою. Для птиці, фаршу з курки та індички – 73.889℃. Для запіканок – 73.889℃. Дізнатись рекомендовану температуру для приготовання кожного продукту можна у спеціальній таблиці.
Нагрівання їжі в мікрохвильовій печі
Завжди ретельно розігрівайте їжу у мікрохвильовці – обов’язково дотримуйтесь рекомендованого часу приготування та витримки. Після розігріву не поспішайте діставати їжу – дайте їй кілька хвилин, щоб холодні точки поглинули тепло з гарячих місць – так їжа буде прогрітою більш рівномірно.
Якщо потужність мікрохвильовки 800 Вт або більше, використовуйте мінімальний час приготування. Якщо потужність 300-500 Вт – краще використовувати максимальний рекомендований час приготування. І, так, під час розігрівання їжі в мікрохвильовій печі використовуйте кулінарний термометр, щоб переконатися, що їжа досягає потрібних 73.889℃.
Правило четверте: правильне охолодження
При кімнатній температурі бактерії можуть розмножуватися дуже швидко. Тому продукти, що швидко псуються, не варто залишати у "небезпечній зоні" довше, ніж 2 години, і довше, ніж на 1 годину, якщо вони готувалися при температурі 32.222℃.
Теплу або гарячу їжу розкладіть у кілька чистих неглибоких контейнерів, потім охолодіть. Маленькі порції швидше охолонуть в холодильнику.
Контролюйте температуру у холодильнику та морозилці.
М’ясо, морепродукти, молочні продукти, нарізані фрукти краще зберігати не довше 2 годин.
Їжу, яка піддавалась впливу високих температур, краще охолодити протягом 1 години.
Розморожування продуктів має бути теж безпечним. Найкраще у холодильнику, холодній воді, мікрохвильовці – якщо вона має таку функцію.
Розморожування у холодильнику займе багато часу, але вбереже продукти від мікробів з навколишнього середовища.
Розморожування у холодній воді буде безпечним, якщо продукти у герметичній упаковці, або в поліетиленовому пакеті – переконайтесь, що він не протікає. Міняти воду потрібно кожні 30 хвилин. Розморожені таким способом продукти потрібно приготувати негайно.
Після розморожування у мікрохвильвій печі продукти потрібного готувати зразу, інакше вони зіпсуються.
В жодному разі не розморожуйте продукти у гарячій воді – так вони не лише псуються, а й стають небезпечними для здоров’я.
Їжа має бути смачною і красивою, а ще – здоровою, корисною і якісною. Як вважають спеціалісти, дотримання цих правил сприятиме безпечному приготуванню страв і допоможе покращити захист від можливих харчових отруєнь. Дбайте один про одного та простір навколо.