Викликає рак за два тижні? Супрун розвінчала міф про "отруйний" інгредієнт
Вживання пальмового масла, яке входить у величезну кількість продуктів харчування, саме по собі не викликає розвиток онкологічних захворювань, як багато хто вважає.
Про це розповіла на своїй сторінці в Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. "Воно точно не є отрутою, від якого "онкологія розвивається за два тижні", але все ж варто розбиратися", –пояснила вона.
Зокрема, Супрун звернула увагу на те, що поки немає доказів канцерогенності сирого пальмового масла.
Читайте: "Сіли на холодне, намочивши манту!" Супрун жорстко осадили через звинувачення в бік Радуцького
Дослідження говорять приблизно наступне: "У пальмовій олії багато пальмітинової жирної кислоти, а її надлишок може викликати рак". Але пальмітинової жирної кислоти значно більше у вершковому маслі, ніж у пальмовому", – написала вона.
Однак, небезпека все ж існує. Відзначається, що найнебезпечніші дешеві солодощі, низькоякісні сири з пальмовою олією у складі, а також страви, приготовані у фритюрі (там також часто використовують цей компонент).
"І ми знову повторюємо головну тезу: шкода здоров'ю криється у тривалому споживанні продуктів із великим вмістом жирів (або жирів і цукрів одночасно), будь то фритюр на пальмовій олії або морозиво на вершковому маслі", – сказано у статті.
Читайте: Супрун і Гриневич – на вихід: у Зеленського назвали кандидатури голів МОЗ та МОН
Також з'ясувалося, що пальмова може збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки в ньому багато насичених жирних кислот: мірістілової і пальмітинової.
При цьому Супрун прояснила питання про пальмову олію в дитячій суміші. За її словами, сама наявність цього компоненту не несе в собі небезпеку.
"Пальмова олія в суміші – це не отрута, але грудне молоко і прикорм "нормальною їжею" – краще", – пояснила в. о. міністра.
{"url":"https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2404734276477792","width":"500","height":"658"}Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я заявили, що застосування пальмового масла призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а його виробництво завдає шкоди природі.