Як не треба відповідати дітям: названі найпоширеніші реакції батьків на поведінку дитини

8,8 т.
Як не треба відповідати дітям: названі найпоширеніші реакції батьків на поведінку дитини

Часто буває так, що батьки, відповідаючи дитині, не замислюються про те, до яких наслідків може призвести їхня автоматична відповідь.

Однак психологи виділили кілька шаблонів словесних батьківських реакцій на поведінку або слова дитини, пояснивши, чим це може обернутися, пише видання econet.ru.

Наказ або команда

"Іди спати", "заспокойся", "перестань", "прибери" і так далі - батьки використовують ці фрази, якщо дитина "не почула" їхнього прохання з першого або з десятого разу. Однак психологи зазначають, що якщо вона так себе поводить, це означає тільки одне - дитина хоче бути почутою вами у якійсь своїй проблемі.

Відео дня

Погрози та попередження

"Якщо не зробиш, як я кажу, то..." продовження речення залежить від ситуації і прохань або бажань дитини. Але варто пам'ятати, що якщо дитина стурбована, то загрози тільки більше погіршать його поведінку, а не подіють так, як хотілося б батькам.

Читайте: Вчені з'ясували, як домашні улюбленці впливають на рівень стресу у дітей

Поради або готові рецепти, як вчинити

"Не дружи з ним більше", "розкажи вчительці", "дай здачу" - слухаючи розповідь дитини про якусь складну ситуацію, батьки часто не дають йому можливості самостійно знайти рішення проблеми. Не поспішайте зі своїми порадами - по-перше, вони не завжди можуть бути правильними (адже дитина краще знає ситуацію), по-друге - він повинен вчитися сам приймати рішення і нести за нього відповідальність.

Логічні аргументи

Фрази на кшталт "а я ж тобі казала" дратують навіть дорослих. Не варто думати, що дитині приємно чути таке, або вона зробить потрібні висновки. Точніше вона їх дійсно зробить, але не завдяки фразі, а виходячи з пережитого досвіду.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", названі важливі причини, чому батьки ніколи не повинні карати дитину.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки