Як я перестала кричати на дитину: випадок з життя

23,5 т.
Як я перестала кричати на дитину: випадок з життя

Напевно, складно знайти батьків, які ніколи не підвищували голос на своїх дітей. Ось і я кричала. Я взагалі сама по собі дуже емоційна, але на виправдання скажу, що і відходжу дуже швидко.

Моєму синові 7 років. За плечима вже чималий досвід - пережиті кілька вікових криз, адаптація до садка та до школи. Скажу чесно, пройти через все це було не просто. Син у мене - хлопець впертий, і, якщо щось задумав, ще спробуй переконати. Скільки разів я себе вмовляла не підвищувати голос, адже прекрасно розуміла, що користі від цього небагато. Але ось один випадок змусив мене задуматися.

Ми з сином йшли вулицею, щось обговорювали, і тут нашу увагу привернула така сцена: стояв маленький хлопчик, понуро опустивши голову, а над ним буквально нависала мама, яка голосно кричала, розповідаючи йому який він дурний, і як взагалі можна "зовсім не думати своєю головою"...

Відео дня

Можливо, ми б просто пройшли повз, адже, як не складно це усвідомити, такі ситуації - не рідкість. Ми всі звикли до того, що крик - це чи не норма виховання. Але коментар мого сина змусив задуматися. Він ніби між іншим сказав: "напевно, хлопчик маму не слухав, от вона і свариться на нього"... Я аж зупинилася. "Я теж так на тебе кричу?" - запитала я. "Ну, не так, але кричиш же, коли я не слухаюсь", - відповів син.

Читайте: Чому настільні ігри важливі для дітей: названі ключові рекомендації

У той момент він навряд чи усвідомив, на скільки ця фраза на мене подіяла. А я потім ще довго думала, повертала себе в ті моменти, коли емоції брали верх, уявляла сина на місці того хлопчика. Після довгих самобичувань я прийшла до висновку, що іноді не одна книга по психології і вихованню дітей (а їх було прочитано чимало) не справляє такого враження, як проста можливість побачити себе зі сторони.

З того моменту вже минув певний час, я тепер набагато рідше підвищую голос на сина. А якщо це все-таки відбувається, то заспокоююсь, не договоривши речення. І прошу у нього вибачення. А потім ми спокійно з'ясовуємо, хто неправий, і як вирішити проблему, що склалася.

Працюйте над собою, любіть своїх дітей і, іноді, дозвольте собі побачити себе зі сторони.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", відомий психолог дала прості поради як поєднати роботу та материнство.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки