Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення

31,8 т.
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення

Тема усиновлення в Україні стає все менш закритою - люди перестають сприймати усиновлення як щось далеке, захмарне і те, що не має відношення до їхнього життя. Цією темою цікавляться, про це говорять, пишуть, запитують. Однак багато хто все ще вважають прийомних батьків героями, які зважилися на виховання чужої дитини.

Але чи чужа вона? Або все-таки рідна? Своя? Просто народжена... серцем. Чим відрізняється виховання прийомної дитини і рідної? Своєю історією про усиновлення хлопчика Матвія з "Обозревателем" поділилася Ольга Тунська з Вінницької області.

Якщо людина хоч трошки серйозно задумалася про те, щоб прийняти дитину в сім'ю, то думка ця, рано чи пізно, стає матеріальною

Колись я почула фразу, яка мені дуже сподобалася: якщо людина хоч трошки серйозно задумалася про те, щоб прийняти дитину в сім'ю, то думка ця, рано чи пізно, стає матеріальною.

Відео дня

Підводити загальну статистику не беруся, бо величезна кількість людей бездумно любить радити "в повітря": "Візьміть дитину, усиновіть дитину, пригрійте кровиночку", абсолютно не розуміючи, що за цим стоїть - яка травма, і який величезний досвід. Та й досвід у всіх абсолютно різний: у когось була легка адаптація і збір документів пройшов на одному диханні, а хтось боровся за кожну печатку, бігаючи по довгих коридорах.

Я люблю питати чоловіка трохи лукаво: "А чи думав ти колись, що ти будеш не просто чоловіком, батьком дітям, а людиною, яка усиновить дитину?" І правда, ця думка, якщо задуматися, часом виводить це поняття з рівня буденного "ми усиновили", на рівень: "ого, чи міг я колись подумати, що я прийму дитину в сім'ю?"

А чи зможу я? Чи зможемо ми?

Ми були впевнені, що через рік-півтора після весілля у нас з'явиться дитина, а потім ще дитина, а потім, може, ще дитина, але це ж вже дуже далекі плани для молодят, правда?

Але проходив рік, два, три. Звичайно, було і лікування, і всі стадії прийняття, від щоденних тестів до істерик, а потім якось чекати набридло. І ми почали жити. Пережили низку втрат в родині, і, коли стали жити удвох остаточно, знайшли час поїхати в довгоочікуваний Львів, потім були ще невеликі поїздки по Україні, нам було досить комфортно вдвох, хоч жили і живемо ми досить скромно.

Але все частіше, вечорами, я стала шукати в інтернеті матеріали з приводу усиновлення. Нікому нічого не нав'язуючи, мені просто було цікаво - це був абсолютно інший світ, і, знаходячи в мережі фотографії усиновителів з дітьми, я довго вдивлялася в їхні обличчя, намагаючись розгледіти, в чому їх відмінність? Чому вони можуть, а інші ні? Тоді, напевно, і почався інтерес, і питання, а чи зможу я? Чи зможемо ми?

Чоловік відмовлявся, ніколи не любив довго говорити на цю тему, йому здавалося, що це все дуже складно в плані бюрократії. Що ми не зможемо, не потягнемо, що всі діти в дитбудинках з величезною кількістю діагнозів, і інші ні-ні. Я не тиснула, не наполягала, намагалася відповідати на всі його питання, і ночами сиділа на профільних форумах і сайтах. Я людина, що захоплюється, і, через якийсь місяць-два, вже хвацько розповідала чоловікові, що не все так складно, і можна хоча б спробувати. Таким чином наші розмови то затихали, то поновлювалися. Одного разу ми подивилися гучний тоді фільм "Блеф, або з Новим Роком" Ольги Синяєвої. Не буду перебільшувати, але він став шоком, і тим самим безповоротним моментом. Коли дивилися - плакала і я, і чоловік, і ось, я думаю після цього фільму, чоловік для себе вирішив все однозначно, що ми спробуємо. Умова у нього було тільки одна: ми усиновляємо немовля. Ми молоді, бездітні, і, щоб стати справжніми батьками, потрібно прожити всі етапи: від коліків, зубів і перших кроків. В той момент я засмутилася, тому що вже багато читала, і знала, що немовлята - це практично нереально. Тому що немовлят хочуть всі. Але, щоб не злякати, я була згодна на всі його вимоги.

Найстрашнішим було заявити про своє бажання

Якщо говорити, про те, що було найстрашнішим в цьому всьому процесі, я завжди відповідаю: переступити поріг служби у справах дітей. Ми живемо в маленькому районному центрі, і ось цей крок: "Здрастуйте, ми хочемо усиновити дитину", мені здавалося, це те ж саме, що вийти з рупором на площу. Ми підтвердили своє бажання. Про це дізналися, назад дороги немає. Це було дуже страшно, дуже. Навіть потім, в суді, при першій зустрічі, так страшно не було.

Після розмови зі співробітником служби ми отримали стандартний набір вимог, потрібні бланки, і почали збір документів. Це був такий період неофітства і наснаги, що за 7 або 8 робочих днів ми все зібрали, і увірвалися з документами знову в цей кабінет. Думаю, наше завзяття кожен раз до сих пір трохи лякає неспішних працівників служби, а, можливо, вони і звикли вже.

Дітей немає... Чекайте

Через 2 або 3 тижні ми отримали на руки свій висновок, що ми можемо і готові бути усиновлювачами. Почули стандартне: "Дітей немає, чекайте. Ми зателефонуємо"... Але як чекайте? Ми ось вони, вже готові, ми пройшли всі кола медичного пекла, черг і пробігли марафон за потрібними печатками. Яке тут чекайте?

Ми почали їздити по найближчих областях, але там стандартне: "Дітей немає, чекайте. У нас свої черги". Їздити далеко у нас не було фінансової можливості, потім запал вщух, бо було відчуття, що ми б'ємося в скляні двері. І ми вирішили чекати. Термін дії документів - 1 рік, час є.

Я купила СВОЇЙ ДИТИНІ памперси, оце так!

30 вересня, в Міжнародний день усиновлення, ми вирішили зателефонувати нашій співробітниці служби, привітати, ну і скористатися приводом запитати, чи не з'явилися якісь діти на горизонті.

І тут абсолютно несподівано: "Є хлопчик, 2.5 місяці, з проблемами по здоров'ю, будете знайомитися?". 2.5 місяці! Це ж те, про що мріяв чоловік, а нам все говорили, що це нереально. Ми в ейфорії вирішили поїхати подивитися на малюка, а там вже почитаємо про діагнози і дізнаємося все.

Перша зустріч. Фото: Instagram Ольги Тунської

По дорозі я згадала, що треба ж щось купити, ми заїхали в магазин купити пачку памперсів. Це був настільки яскравий момент, було відчуття, що всі навколо завмерли і дивляться тільки на мене, що Я купила СВОЇЙ ДИТИНІ памперси, оце так!

Приїхали ми до будинку маляти, винесли нам дитину. На цьому можна відразу перейти до якогось іншого абзацу, тому що я абсолютно не пам'ятаю своїх емоцій та почуттів. Пам'ятаю, що мені було ніяково і соромно плакати і цілувати його в присутності такої кількості незнайомих людей, пам'ятаю, що він хрипів і важко дихав, пам'ятаю, що він дуже неприємно пахнув самотністю і нелюбов'ю. Ось цей запах я сильно запам'ятала, і через 2,5 роки, повертаючись в цей будинок малятка, я моментально його вловила і пізнала.

Отямилася я, коли лікар запитав, чи будемо ми дізнаватися про діагнози. Які можуть бути діагнози ЗАРАЗ? Покажіть, що підписувати?

Ми без слів з чоловіком вирішили, що це наша дитина, нікого іншого чекати або шукати ми не будемо. І що всі його діагнози, про які ми ще навіть не чули, ми забираємо разом з ним.

Насправді, збираючи документи, ми, звичайно, серйозно поговорили з чоловіком. Ми живемо в невеликому селі, до обласного центру нам 120 км. І, обговорюючи здоров'я майбутньої дитини, ми відразу визначили для себе які діагнози ми просто не потягнемо фінансово настільки далеко від "цивілізації". Те ж саме стосувалося ВІЛ-хворих дітей. У селі неймовірно важко зберегти таємницю, а дізнавшись, що дитина "плюсик", їй би це загрожувало вічної ізоляцією. Але, сидячи в кабінеті головлікаря, у нас була рішучість перевернути гори заради Матвія. Малюка звали Матвій, нам сподобалося ім'я, і ми вирішили його не змінювати.

У медкарті Матвія було якась дика кількість різних дрібних і великих діагнозів. Про деякі ми не знали абсолютно нічого, деякі були страшними і, звичайно ж, вимагали повторного огляду.

Забігаючи вперед скажу, що 90% діагнозів, як і пишуть досвідчені мами-усиновителі, знялися в найближчим часом сімейного життя. Деякі не те що знялися, вони навіть не підтвердилися! Хто і як їх малював - залишається загадкою.

Також хочеться сказати, що завдяки підтримці небайдужих до Матвія людей (а він став улюбленцем великої кількості наших друзів в соціальних мережах) нам вдалося з його проблемами їздити не тільки до обласного центру, а й показатися кращим фахівцям Києва. У Матвія вроджена патологія, у нього з невідомих причин не розгинаються пальці рук. Поки з цим нічого не поробиш, чекаємо коли виросте.

Взагалі, це все я до того, що коли ти бачиш дитину, маленького відмовника, всі плани і думки, хоч і ретельно продумані, розбиваються, і ти готовий любити саме цю дитину, з усіма її складнощами.

Все життя стало очікуванням

Далі все, до моменту, коли ми забрали Матвія додому, перетворилося на одне суцільне очікування. Ми щодня їздили до нього в дитбудинок, носили на ручках, привчали до денного світла (спочатку він взагалі відмовлявся відкривати очі на вулиці), і чекали, чекали, чекали, спочатку всіх паперів-печаток, що справу можна подати в суд, потім дати суду, потім прокурор вирішив, що потрібно повторне слухання (в той момент, каюсь, я з відчаю готова була видряпати йому очі), і ось, нарешті, зачитують рішення "Іменем України...", але ж ні! Тепер потрібно знову чекати. Чекати ще 10 днів поки рішення вступить в силу, а потім у суду вихідний, а потім субота-неділя, а потім ще потрібно зробити нове свідоцтво про народження, без якого дитину не віддадуть. А потім ти приїжджаєш з новим одягом, автокріслом і традиційними цукерками персоналу, і знову ні: у дитини несподіваний пронос і вони повинні поспостерігати.

Це все легко пишеться і читається, але ось усвідомлення, що ТВОЯ дитина ТАМ, а ти тут, і якісь, часом абсурдні, причини не дають вам бути разом, і ти не можеш йому пояснити, чому кожен раз він засинає на твоїх руках, а прокидається знову в клітці-ліжечку.

Як сказала моя подруга. мама дев'ятьох народжених дітей, що порівняти пологи і усиновлення, напевно, неможливо. Тому що, коли у тебе перейми, ти точно знаєш, що ще трохи, і ти народила. А коли всиновлювати, виходить, проводячи аналогію з переймами, в потужний період тобі кажуть: "Ну ні, приходьте народжувати через тиждень".

Я мріяла про те, що ми будемо забирати Матвія звідти урочисто - кульки, усмішки, сльози і так далі. Але переживши таке тривале очікування, єдине, на що вистачило сил - схопити і бігти-бігти-бігти додому. Пам'ятаю був навіть проливний дощ, тому ні про яку фотосесію і мови не було.

А потім почалося материнство

Я не об'єктивний усиновитель, я не пережила (поки що) адаптацію з більш дорослої дитини, у нас було немовля. І ми так і не зрозуміли, що це було - адаптація або природний стан чотиримісячного малюка, з усіма його коліками-газиками. Я впевнена, у мене ще буде інший досвід, яким я зможу поділитися.

Перший час мені здавалося, що такий божевільний ритм без сну і відпочинку буде завжди. Що у всіх мам так - немає часу ні на що, і ніколи. Що лягають спати вони о 19:30 разом з дитиною, і вже не виповзають до чоловіка і вечірнього чаю зі своєї нори.

Спав Матвій спочатку тільки на руках. Це, напевно, і була його адаптація, адже в дитячому будинку він толком і не знав, що таке руки. А тут він приріс до рук, і перекласти його куди-небудь було просто неможливо.

А потім він розцвів. Набрав 2 кг трохи більше ніж за місяць, відростив щоки, у нього округлилася повністю плоска голова, почав відгукуватися на ім'я, і перетворився на домашню дитину.

Колись мені сподобалася порада, що, щоб прийняти усиновлену дитину, її потрібно багато нюхати і часом навіть, як кішечка, облизувати. Я дуже боялася, що не зможу, по натурі я досить гидлива людина. Але, на моє превелике щастя, таких проблем не було, він став рідним відразу. Зараз Матвію 2 роки і 7 місяців, і багато людей, до останнього моменту, коли я відкрито і відверто написала, що Матвій усиновлений, не здогадувалися навіть.

Ми свідомо не робили і не робимо з усиновлення таємницю. По-перше, так, скажу чесно, мені подобається говорити про це, подобається пояснювати і доводити, що ми не люди з іншої планети, ми такі ж, і нічим не відрізняємося. Але в той же час, хочеться розповісти, наскільки серйозний це вчинок, і наскільки важливо розуміти, що дитина, в будь-якому випадку, травмована. Коли він старший, доросліший, у нього є своя історія - це ще важче все виправити і відігріти. По-друге, це перша, але не остання наша усиновлена дитина. Ми хочемо, щоб в нашій родині процес усиновлення і прийняття дитини в сім'ю не був табуйованою темою, щоб про це спокійно і відкрито говорили і ми, і діти. По-третє, ми живемо в селі. Яка може бути таємниця?

Тим, хто цікавиться питанням прийняття дитини в сім'ю, хочу порадити одне з головних - пройти курси, так звану школу прийомних батьків. Завдяки цим тренінгам ви остаточно зрозумієте потрібно воно вам чи ні, зможете чи ні, отримаєте величезний багаж знань і способів реакції в різних ситуаціях.

А ще - вагон рішучості й терпіння. Тому що ми на власному досвіді вже відчули, що все це потрібно тільки ТОБІ. Решта виконують свою роботу, і для них ця робота - статистика. А для тебе - це твоє життя і вже ТВОЯ дитина, за яку хочеться битися до останнього.

Ну і трошки вина і/або заспокійливих, по ситуації.

Як повідомляв "Обозреватель", мами-блогери поділилися думками про "правильне" материнство.

Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
Народити серцем: мама поділилася своєю історією про усиновлення
disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки