"Жайворонки" і "сови": як люди відрізняються зовнішністю і хворобами

43,3 т.
'Жайворонки' і 'сови': як люди відрізняються зовнішністю і хворобами

Корейські експерти з Університету Корі, розташованого в Сеулі, розповіли, як "жайворонки" і "сови" відрізняються зовнішністю і хворобами.

Експерти опублікували результати досліджень особливостей організму людей із різним режимом сну, - повідомляє Medik Forum.

У проекті взяли участь 1600 осіб у віці від 47 до 59 років із різним режимом сну. У відповідності з цими "сомнологічними" звичками учасники дослідження були розділені на три групи - "сови", "жайворонки" й інші, які не належали ні до тих, ні до інших.

Після аналізу стану здоров'я всіх "піддослідних" вченими було виявлено низку відмінностей у показниках функцій організму у "жайворонків" і "сов". Приміром, медики встановили, що у добровольців розрізняються хімічні характеристики крові: у "жайворонків" був нижчим рівень ліпідів у порівнянні із "совами" (причому ця відмінність не зникала залежно від віку, способу життя та кількості сну).

Відео дня

Також фахівці виявили різницю у здоров'ї людей на гендерному рівні.

Зазначимо, що саркопенія, згадана вченими, виражається в патологічних змінах скелетної мускулатури, що призводить до втрати м'язової маси і сили, а метаболічний синдром пов'язаний із комплексними порушеннями, що провокують діабет і серцево-судинні захворювання.

Водночас фахівці зіткнулися з парадоксальним проявом деяких особливостей "сов" і "жайворонків". Так, дослідники зробили висновок, що люди-"сови" в цілому відрізняються нижчою якістю сну і схильністю до неправильного способу життя (вони часто курять, їдять вночі і мало рухаються). Проте при цьому "сови" у більшості випадків мали молодший вигляд, ніж "жайворонки", що змусило вчених заговорити про необхідність пильнішого вивчення цієї проблеми.

Як повідомляв "Обозреватель", вчені зізналися, що "сови" частіше хворіють на діабет, ніж "жайворонки".

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки