Спалах ботулізму в Україні: головний інфекціоніст шокувала знахідкою

27,0 т.
Спалах ботулізму в Україні: головний інфекціоніст шокувала знахідкою

В Україні зафіксовано нові випадки ботулізму, один із яких обумовлений вживанням рибної консерви промислового виробництва.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська.

У зв'язку з появою нових випадків, вона переглянула свої рекомендації з профілактики ботулізму. Тепер, крім в'яленої, солоної або копченої риби, ковбаси, шинки і домашньої консервації, небезпеку становить і консервована продукція, куплена в магазинах і вироблена в промислових умовах. "Або цю продукцію піддати термічній обробці", - додає вона. 

Відео дня

Читайте: Як не померти від ботулізму через їжу: правила консервації та заходи безпеки

"Нагадую, що протиботулічної сироватки в регіонах немає. Так що порятунок потопельників - справа рук самих потопельників... Нам залишається тільки одне - профілактика", - пише головний інфекціоніст МОЗ. 

У свою чергу, лікар-інфекціоніст Андрій Сницарь звертає увагу на безвідповідальне ставлення людей до свого здоров'я і небезпечних продуктів. "Але хіба наш народ залякаєш неякісними продуктами? Нещодавно з німим захопленням спостерігав, як компанія з шести мужиків, зсунувши столи і штук дванадцять келихів із запітнілим, жадібно поглинала його і гору в'яленої риби. Подумав поговорити, але не наважився - наші мужики на руку легкі! А ще якщо в хмелю... А ще якщо представлюся, шо лікар", - пише на своїй сторінці у Facebook він.

Як повідомляв "Обозреватель", раніше в Києві троє людей отруїлися рибою, яку купили в супермаркеті, один із них помер. Також випадки отруєння рибою були зафіксовані у Вінницькій області.

У столиці була введена тимчасова заборона на реалізацію рибної продукції. Пізніше в Кіровоградській області Знам'янська місцева прокуратура почала досудове розслідування за фактом спалаху ботулізму в Україні.

Крім того, стали відомі головні причини смертності від ботулізму. Також у МОЗ озвучили страшні дані щодо ботулізму в Україні

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки