Українці, відмовляючись від імпортних ліків, шукають їм дешеву заміну

4,3 т.
Українці, відмовляючись від імпортних ліків, шукають їм дешеву заміну

Українці через зростання курсу валюти відмовляються від дорогих імпортних ліків і шукають більш дешеві вітчизняні аналоги. У середньому за рік ціна однієї упаковки іноземних препаратів зросла на 52,9%. Українські препарати при цьому подорожчали в середньому на 45,4%.

Також через високі ціни на медикаменти пацієнти стали частіше звертатися до лікарів за більш дешевими аналогами вітчизняного виробництва. За рік частка рецептурних препаратів, які, як правило, застосовуються після консультації з лікарями, на роздрібному ринку збільшилася на 0,8 п.п. - до 58,7%, а в упаковках - на 1,3 п.п., до 38,3%, передає РБК-Україна .

"Але пацієнти, не довіряючи лікарям через можливий підкупу фармкомпаніями, намагаються все одно перевірити, наприклад, звертаючись за консультацією відразу до декількох лікарів", - розповів глава правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення Владислав Онищенко.

Відео дня

Читайте: В Україні лікарі виростили кістки пораненим бійцям АТО за унікальною методикою

В цілому за три роки частка іноземних препаратів впала у вітчизняному роздробі (у грошовому вираженні) з 68,6% до 57,2%. При цьому, частка зарубіжних препаратів в упаковках за ці роки впала з 33,6% до 21,9%.

Але виробники в Україні можуть задовольнити попит на недоступні імпортні препарати аналогами на 75%, заявив представник одеського фармпідприємства Олександр Чумак. А, згідно з оцінкою директора Агентства медичного маркетингу Юрія Черткова, замінність доходить до 80%. Чумак впевнений, що в середньостроковій перспективі тенденція зростання частки вітчизняних препаратів на ринку ліків збережеться.

Читайте: Чим лікуються українці: топ-10 популярних медпрепаратів

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що українцям нав'язують непотрібні ліки.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки