Вчені розповіли, як у мозку народжуються ідеї

10,0 т.
Вчені розповіли, як у мозку народжуються ідеї

У США вчені з університету Карнегі-Меллона зафіксували в мозку людини момент формування ідеї. Дослідники вивчили активність ділянок головного мозку за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії.

Так у дослідженні брали участь 16 добровольців, яким вчені надали інформацію про раціон харчування і особливостях життєдіяльності восьми вимерлих тварин, - передає Мedportal.

Вчені виявили, що для кожного поняття формувалася "унікальна ознака активації". Це дозволило комп'ютерній програмі точно передбачати, про яку з восьми тварин учасник дослідження думав у певний момент часу. Іншими словами, в такому випадку автори дослідження змогли буквально прочитати думки добровольців.

Відео дня

Виявилося, що тварини з близькими властивостями, наприклад, подібностями середовища проживання, володіли схожими "ознаками активації". У той момент, коли факт про тварин заучувався, інформація залишалася в незмінному вигляді в мозку навіть після того, як доброволець дізнавався нові дані. "Було цікаво подивитися, як певні ділянки головного мозку активуються при впізнаванні нової інформації про вимерлих тварин", - розповів автор дослідження Ендрю Бауер.

Зверху: інформація про особливості харчування тварини (ліворуч) та особливостях середовища проживання Знизу: ділянки головного мозку, які активувалися при запам'ятовуванні відповідної інформації (А - харчування, В - середовище проживання). Фото: Університет Карнегі-Меллона

Вчені сподіваються, що отримані дані допоможуть розробити нові методи для навчання, а також дозволять вивчити, яким чином інформація "губиться" при травмах головного мозку і нейродегенеративних захворюваннях.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що медики визначили, як група крові впливає на мозок.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки