Вчені вперше зняли на відео, як помирає клітина людини

10,0 т.
Вчені вперше зняли на відео, як помирає клітина людини

В Австралії вчені вперше зняли на відео всі етапи смерті лейкоцита (білої кров'яної клітини) людини. Тільки подивившись відзнятий ролик, стало ясно, що вмираючі клітки намагаються послати сигнал лиха своїм колегам по імунній системі.

Раніше вчені були впевнені, що смерть і розпад клітин - це випадковий процес. Відео ж продемонструвало високий рівень запланованої клітинної смерті. Біологи виявили три етапи цього процесу: здуття, вибух і розпад, передає Лента .

"На початкових стадіях вмирання клітина починає утворювати виступи. При вибуху же в усі сторони виступають відгалуження, схожі на намисто, яке потім розпадається на окремі "намистинки". Навколишні клітини з легкістю поглинають ці фрагменти. Але, швидше за все, в "намистинках" є певні молекули - якщо їх з'їсть жива клітина, вони посилають сигнал іншим лейкоцитам: обережно, вам також загрожує патогенний мікроорганізм", - розповіла учасник дослідження Джорджія Аткін-Сміт

Відео дня

Читайте: Вчені розкрили таємницю самого масового вимирання живих істот в історії

Ці "намиста" вчені охрестили "намистоподібними апоптодіями". Їх довжина у вісім разів перевищує довжину вихідної клітини, а щодо їх функцій біологи не прийшли до єдиної думки. Це може бути як і інструмент попередження сусідніх клітин про наступ небезпечної інфекції, так і механізм, що прискорює поширення патогенних мікробів і вірусів по організму.

Для даної зйомки вчені скористалися таймлапс-мікроскопією: сповільнення стоп-кадру (кілька сот знімків в секунду) повільно протікаючих процесів з наступним переглядом на високій швидкості.

Читайте: Вчені створили унікальний камуфляж на основі шкури кальмара

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені заявили, що довге життя шкодить людині .

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки