Наукове виховання: медики розповіли, як працює батьківський інстинкт

5,1 т.
Наукове виховання: медики розповіли, як працює батьківський інстинкт

Ізраїльські вчені пояснили, чим відрізняється батьківський інстинкт у самок і самців мишей. Також вони навчилися керувати чоловічою агресією.

Дослідження показали, що більшість самок ссавців приділяють увагу своєму потомству значно більше, ніж самці, які, зазвичай, не відрізняються моногамністю і активною участю у вихованні потомства, повідомляє сайт нейробіології Інституту Вейцмана, передає "Вести".

У своєму дослідженні вчені на прикладі мишей знайшли причини такої поведінки в механізмі функціонування гіпоталамуса - однієї з областей головного мозку. Біологи досліджували невеликі структури мозку, відомі як паравентікулярні ядра гіпоталамуса, які активніше себе проявляють у самок, ніж у самців.

Відео дня

Читайте: Вчені попередили: мобільні телефони псують романтику у відносинах

Вчені простежили за роботою нейронів, пов'язаних з експресією білка тирозингідроксилази. Це з'єднання необхідно, зокрема, для виробництва допаміну - одного з найважливіших нейромедіаторів, пов'язаних з отриманням почуття задоволення. Нейробіологи помітили, що у самок, які мають потомство, досліджувані нейрони виявляють значну активність, порівняно з такими клітинами у решти представників жіночих особин мишей і самців.

Це дозволило вченим припустити, що батьківський інстинкт, швидше за все, пов'язаний з роботою нейронів, пов'язаних з експресією білка тирозингідроксилази. Учені переконалися в справедливості своєї гіпотези, провівши оптогенетичні маніпуляції із зазначеними нейронами. Біологи, зокрема, регулювали експресію тирозингідроксилази. Фахівці таким чином навчилися знижувати батьківський інстинкт у самок. У самців регуляція тирозингідроксилази не привела до появи батьківського інстинкту, але істотно знизила їхню агресивність.

Читайте: Вчені з'ясували: організм швидко звикає до переїдання, а це веде до хвороб

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені з'ясували, як підвищити продуктивність на роботі.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки