Вчені зруйнували міф про "вічно сплячу" людину

6,7 т.
Вчені зруйнували міф про 'вічно сплячу' людину

Американські антропологи визначили, що людина спить менше часу, ніж всі інші примати. Адже короткий і більш інтенсивний сон допоміг предкам людини приділяти більше часу спілкуванню і навчанню новим навичкам, а також дозволив мозку краще їх засвоювати.

Вчені з'ясували, що люди в середньому сплять 7:00 в день - незалежно від країни і рівня розвитку цивілізації. Інші примати сплять як мінімум в два рази довше, деякі - до 17 годин на день, передає Лента.

Крім того, у людей швидкий сон (фаза, що характеризується підвищеною активністю головного мозку, а також сновидіннями) займає до 25% всього часу сну. У інших приматів цей показник не перевищує 5% - в інший час вони просто дрімають. Тобто люди отримали можливість довше не спати і вести активний спосіб життя завдяки тому, що більше часу приділяють "інтенсивному" сну.

Відео дня

Читайте: Вчені дізналися, хто навчив людей базікати дурниціі

Антропологи припустили, що переходу до більш ефективного сну сприяли три фактори: підвищений ризик нападу хижаків на відкритих просторах савани (на відміну від дерев, де жили інші мавпи), жорсткість конфліктів всередині групи і, нарешті, переваги від більш тривалого спілкування з іншими особинами. Як і зараз, можливості піти в цікаве місце і зустрітися з цікавими людьми було достатньо, щоб людина пожертвував частиною свого сну.

Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчених вразило вплив домашніх тварин на сон.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки