Дива медицини: хлопцю, який вижив після суїциду, пересадили обличчя іншого самогубці

9,9 т.
Операція, пересадка обличчя

Лікарям вдалося відновити знищене обличчя Енді Сенднеса, який намагався накласти на себе руки, пересадивши йому шкіру іншого самогубці.

Про це повідомляє видання Faina Idea.

У червні в американській клініці Майо була виконана перша операція з пересадки обличчя. Ця поки досить рідкісна процедура допомогла відновити обличчя молодій людині, яка 10 років тому спробувала накласти на себе руки.

     Фото: Sciencealert

У 2006 році у віці 21 року Енді Сенднес вчинив спробу самогубства після затяжної депресії. Постріл в підборіддя знищив більшу частину його обличчя, але Енді залишився живий. Коли його стан стабілізувався, лікарі спробували відновити його обличчя, але їм не вдалося відновити повністю роздроблену щелепу і ніс.

Відео дня

     Фото: Sciencealert

У 2012 році в клініці Майо було вирішено спробувати провести цю складну процедуру, незважаючи на величезну кількість ризиків. Протягом наступних трьох років щосуботи Енді проводив у клініці, де тривала підготовка до операції.

Читайте: Американські лікарі видалили величезну пухлину з обличчя 3-річної дівчинки

У січні 2016 року Сенднес був доданий до списку людей, яким потрібні донорські органи. Він розраховував, що очікування, можливо, триватиме кілька років, але вже через п'ять місяців з'явилися донорські органи 21-річного чоловіка на ім'я Кален Росс, який вистрілив собі в голову. Після деяких коливань його дружина Лілі Росс дала згоду на пересадку обличчя.

     Фото: Sciencealert

Операція з пересадки тривала 56 годин, в ній брали участь 60 співробітників. Команда медиків пересадила Енді кістки, м'язи, зуби і шкіру донора, повністю відновивши нижню частину обличчя.

Три тижні після операції Сенднес не бачив свого нового обличчя через пов'язки. Коли їх зняли, він, за його власними словами, був просто приголомшений. Лікарі повністю відновили його зовнішній вигляд, давши можливість пацієнту жити нормальним життям, не відчуваючи переляканих поглядів перехожих.

Як повідомляв "Обозреватель", лікарі врятували жінку, яка шість днів прожила без легенів.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки