Американські лікарі вперше провели пересадку органів від ВІЛ-донора

2,9 т.
Американські лікарі вперше провели пересадку органів від ВІЛ-донора

Американські хірурги з Університету Джона Хопкінса провели першу пересадку печінки і нирки від мертвого донора з ВІЛ двом іншим інфікованим пацієнтам.

Як повідомляє Lenta.ru з посиланням на Los Angeles Times, ця операція ознаменувала собою закінчення 25-літньої заборони на трансплантацію органів від людей з імунодефіцитом.

Зазначається, що попередня трансплантація ВІЛ-інфікованих органів була здійснена ще в 1988 році, після чого вступив у силу закон, що забороняє подібні операції.

Тільки в 2013 році він був скасований після схвалення урядом проекту HOPE (HIV Organ Policy Equity Act), який став надією для багатьох ВІЛ-позитивних пацієнтів, які потребують пересадки.

Відео дня

Читайте: Лікарі знайшли спосіб, як жінкам захиститися від ВІЛ

За словами лікарів, хворі добре себе почувають після операції. Один з них, отримавши нову нирку через 30 років після зараження ВІЛ, був виписаний з лікарні. Медики все ще стежать за самопочуттям другого пацієнта, якому замінили зруйновану гепатитом печінку, проте аналізи показують, що пересаджений орган справно функціонує.

Відповідно до закону HOPE, тільки ВІЛ-інфіковані пацієнти можуть отримувати органи від хворих з набутим імунодефіцитом. Лікарі сподіваються, що після ухвалення поправки стануть доступні сотні або навіть тисячі органів для тих, хто потребує нової печінки, нирок, легенів або серця. Крім того, багато хворих на ВІЛ досить здорові, щоб стати донорами без сильного ризику для себе.

Понад 120 тисяч американських пацієнтів перебувають в черзі на пересадку органів, при цьому приблизно кожні 10 хвилин до списку додається нове ім'я. Кожен день помирає 22 людини, які не дочекалися трансплантації. Щорічно в США проводиться 31 тисяча операцій із незначною часткою пересадок ВІЛ-хворим реципієнтам. За оцінками експертів, після ухвалення поправки щороку в країні з'являться 500-600 нових потенційних донорів.

Як повідомляв "Обозреватель", німецьким вченим вдалося витягти вірус ВІЛ із живих клітин імунної системи людини.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки