Пік цвітіння отруйної борщівника: що робити при опіках небезпечною рослиною

18,0 т.
Пік цвітіння отруйної борщівника: що робити при опіках небезпечною рослиною

На Закарпатті пік цвітіння борщівника. Саме в цей період сік рослини є найбільш небезпечним і може викликати важкі опіки.

Про те, як захиститися від отруйної рослини і що робити, якщо опіку уникнути не вдалося, пише видання mukachevo.net

Борщівник - рослина досить великих розмірів, у висоту вона досягає близько 3-4 метрів. На вигляд вона абсолютно не видається небезпечною, на ній немає ніяких колючок або інших особливостей, однак його сік містить так звані фуранокумаріни, що володіють фотосенсибилизируючою дією, тобто підвищують чутливість шкіри до дії ультрафіолетового випромінювання.

Відео дня

При потраплянні соку борщівника на шкіру перші симптоми проявляються через кілька днів - шкіра, в місці ураження, сильно темніє і з'являються бульбашки, з рідиною всередині, які з часом зливаються в один великий.

Якщо сік рослини потрапив на шкіру, потрібно ретельно промити уражену ділянку холодною водою з милом, та уникати прямих сонячних променів не менше двох діб. Самостійно випускати рідину з міхура в жодному разі не можна, оскільки існує величезний ризик занести інфекцію, і тоді, на місці опіку може утворитися ще й гнійна довго незагойна рана.

"Виявивши опік від борщівника потрібно звертатися до травмпункту, до лікарів, які знають, що з цим робити, вони призначать вам лікування", - говорить лікар-методист Тетяна Маркович.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", МОЗ назвав головну причину спалаху кору в Україні.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки