Чи такий шкідливий нікотин?

"Найкращий спосіб кинути курити - не починати", - жартують курці, запалюючи чергову сигарету. Повна відмова від нікотину для більшості курців –це утопія. Та сучасний підхід до куріння не такий категоричний, як раніше: виробники пропонують менш шкідливі альтернативи звичайним сигаретам, - пише медичний портал Health-ua.com.
Як бездимні продукти впливають на охорону здоров'я в країнах, де масово відмовляються від сигарет на користь систем для нагрівання тютюну? Чому курці все частіше обирають бездимні альтернативи?
Чому системи для нагрівання тютюну менш шкідливі?
Відомо, що у тютюновому димі, який виділяється у процесі горіння, міститься багато небезпечних для здоров'я елементів. Нагрівання тютюну при низьких температурах запобігає його горінню, тому бездимні продукти виділяють аерозоль, що містить значно менше хімічних речовин порівняно з сигаретним димом. До того ж бездимна технологія запобігає утворенню попелу та твердих частинок, які містять вуглець.
Аерозоль систем для нагрівання тютюну містить у середньому на 95% менше шкідливих хімічних компонентівпорівняно з сигаретним димом.
При цьому виробники зазначають: незважаючи на відсутність горіння і смол або скорочення вмісту шкідливих хімічних речовин у системах для нагрівання тютюну, жоден бездимний продукт не може бути повністю безпечним.
Існують різні підходи до оцінки якості бездимного продукту:
- відсутність процесу горіння тютюну;
- проведення клінічних досліджень щодо впливу бездимних продуктів на здоров'я людини;
- тривалі наукові дослідження після виходу на ринок систем для нагрівання тютюну;
- вивчення статистичних даних та показників громадського здоров'я після переходу з сигарет на бездимні альтернативи.
Масовий перехід японців на бездимні продукти призвів до того, що в Японії різко скоротився продаж звичайних сигарет. У результаті знизилася кількість госпіталізацій пацієнтів із хронічними хворобами легень та серця.
Статистичне управління Норвегії оприлюднило такі дані: відсоток "щоденних курців" скоротився з 25% 2005 р. до 8% 2021 р. Пояснюють це тим, що у країні зросла кількість споживачів жувального тютюну з 5% до 15%.
При цьому дані Cancer Today говорять самі за себе: рівень смертності від раку легенів серед чоловіків Норвегії та Швеції найнижчий у країнах ЄС.
Бездимні продукти та серцево-судинні захворювання: що кажуть дослідження?
Шкідливі речовини, які містяться в сигаретному димі, проникають через альвеоли у кровотік і викликають окислювальний стрес та запальні реакції. Це сприяє розвитку атеросклерозу, що може спричинити небезпечні серцево-судинні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, захворювання периферичних артерій і т. д.
На сьогоднішній день є експериментальні дані, які довели: аерозоль значно менше впливає на механізми утворення бляшок у судинах порівняно із сигаретним димом.
Хоча бездимні продукти не є повністю безпечними, з кожним днем з'являється все більше досліджень, які доводять, що вони менш шкідливі для здоров'я, ніж звичайна сигарета.
Вчені стверджують: перехід з сигарет на системи нагрівання тютюну уповільнює прогресування атеросклерозу, допомагаючи відстрочити серцево-судинні захворювання. Клінічне дослідження тривалістю 12 місяців планують провести у США, Європі та Азії за участю понад 1800 пацієнтів та закінчити у 2025 р.
Також плануються 3-річні клінічні дослідження впливу бездимних продуктів на стан легенів у пацієнтів із хронічним бронхітом, які продовжують курити. Мета експерименту – показати, як уповільнюється прогрес захворювання у пацієнтів, які відмовилися від сигарет на користь систем для нагрівання тютюну. Вчені планують залучити 1895 людей із Європи, США та Азії.
Дослідники впевнені: замінюючи сигарету бездимними продуктами, можна зменшити запальні та окислювальні процеси в організмі. Тож, як бачимо, бездимні продукти –менш шкідливі альтернативи сигаретам для курців, які не хочуть відмовитися від цієї звички.