Еспресо та Альцгеймер: кофеїн знижує недоумство?

"Холодна кава – це отрута", – жартують італійці, підбадьорюючи себе щоранку виключно гарячим, ароматним еспресо. Що вже точно не отрута, так це концентрована кава, і температура тут ні до чого, – кажуть вчені. На думку італійських дослідників, висока доза кофеїну може знизити ризик недоумства і навіть зупинити розвиток деменції.
Нові лабораторні дослідження показали: кофеїн у високих концентраціях пригнічує утворення токсичного білка, характерного для хвороби Альцгеймера та інших форм деменції. Скільки чашок і коли пити, щоб зберегти ясність розуму?
Без осаду в душі, з осадом на дні: кава як ліки
Група італійських учених з Університету Верони провела лабораторне дослідження in vitro та виявила зв'язок між високими концентраціями кофеїну та інгібуванням тау-білка, властивого для хвороби Альцгеймера. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі ACS Journal of Agriculture and Food Chemistry, висока концентрація кофеїну може допомогти знизити ризик розвитку деменції.
У попередніх лабораторних тестах вчені виявили, що еспресо може усунути процес, пов'язаний із виникненням хвороби Альцгеймера. Кофеїн уповільнює агрегацію токсичних білків, тим самим запобігаючи або зупиняючи процеси розвитку деменції.
Збільшуючи концентрації кофеїну, вчені помітили, що токсичні білки не утворюють великих шарів, а при використанні чистого екстракту кави, тау-білки ставали нетоксичними для клітин.
"Це було цікаве дослідження, проведене групою вчених з Верони, які намагаються перетворити вживання кави з потенційного ризику на користь для здоров'я", – коментує дослідження невролог із Каліфорнії Кліффорд Сегіл, який не брав участі в дослідженні.
Підводне каміння кава терапії
Додавання високих доз кофеїну в пробірки з тау-білком призвело до того, що токсичний білок перестав бути небезпечною субстанцією, який при неврологічних захворюваннях викликає втрату пам'яті й тремтіння. Мета таких лабораторних досліджень – розробити ефективну терапію, яка могла б запобігти хворобі, – вважає доктор Сегіл.
"Тау є у пацієнтів з деменцією Альцгеймера та хворобою Паркінсона. У цьому дослідженні додавання кавового напою до простої форми тау-білка запобігло його агрегації, конденсації та активності. Однак незрозуміло, чи справді результати експерименту призведуть до нової терапевтичної стратегії проти нейродегенеративних станів", - каже лікар.
Багато сучасних нейробіологів вважають, що ці тау-білки можуть бути більше схожі на ластовиння, що є характерним для процесів старіння, а не накопиченням, яке викликає неврологічне захворювання, - зазначає Сегіл.
Чи можуть антиоксиданти захистити від деменції?
Кава – одна із найбагатших джерел антиоксидантів у формі поліфенолів. Це найчастіше спонукає вчених припускати, що напій може мати терапевтичний ефект для здоров'я, включаючи зниження ризику діабету 2 типу, деяких форм раку та хвороб мозку.
Антиоксиданти самі собою навряд чи забезпечать повний захист від будь-якого захворювання або стану здоров'я, вважає нейробіолог:
"Антиоксидантних речовин, які мають нейропротекторну дію, безліч. І теоретично вони можуть бути корисними для здоров'я, та твердження про те, що кава захистить когось від нейродегенеративного захворювання, з цим поки що важко погодитися".
Проте автори дослідження впевнені, що результати їх експерименту in vitro можуть прокласти шлях до пошуку ефективних рішень проти нейродегенеративних захворювань, включаючи хворобу Альцгеймера. І кофеїн – рушійна сила у цих пошуках, – вірять вчені. Тож п'ємо каву і віримо у краще!