Менше сала та кока-коли, аспартам – канцероген: рекомендації ВООЗ
Любите сало та дієтичну колу? Замініть їх рослинною олією й фруктовим компотом з натуральним цукром. Цукрозамінники та трансжири потрапили до списку небажаних продуктів у нових рекомендаціях ВООЗ. А один із найпопулярніших цукрозамінників аспартам назвали потенційним канцерогеном. Що і з чим з'їсти, щоб бути здоровим та струнким?
Фрукти - замість цукерок, більше овочів та рослинних жирів
Всесвітня організація охорони здоров'я стурбована шаленою статистикою: з кожним роком у світі все більше пацієнтів із цукровим діабетом (понад 14 млн. осіб), ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та раком. Чи допоможе "живе" харчування? У нових рекомендаціях щодо харчування медики наголошують саме на рослинній дієті.
400 г овочів - обов'язкова щоденна порція, яка має включати не тільки термічно оброблені, а й свіжі овочі та зелень. Замість цукерок, борошняних виробів та інших солодощів, краще вживати фрукти та сухофрукти, навіть солодкі.
Щодо жирів, то їх співвідношення в раціоні має бути 30%. Рекомендують віддавати перевагу ненасиченим жирним кислотам, основні джерела яких - це рослинні олії холодного віджиму, горіхи, насіння, риба, авокадо та гіркий шоколад.
До "неправильних жирів" віднесли трансжири та жири тваринного походження. Та все ж частку насичених жирних кислот, які ми отримуємо з жирного м'яса, молочних продуктів і вершкового масла, потрібно звести до 10%. На трансжири зі смажених та запечених страв, фаст фуда та упакованих снеків експерти виділили не більше 1%.
"Правильні" вуглеводи та клітковина
У нових рекомендаціях ВООЗ особливе місце посідають якісні вуглеводи та клітковина. Висівки й каші з цільнозернових, страви з бобових (біла, червона та чорна квасоля, нут, сочевиця, горох), а також овочі та фрукти – найкраще джерело цих нутрієнтів.
400 г овочів та фруктів та 25 г рослинної клітковини – рекомендована добова норма для дорослих. Для дітей від 2-5 років – 250 г овочів та фруктів та 15 г клітковини. Експерти також рекомендують вживати якнайменше солі або замінити її на йодовану або продукт з низьким вмістом натрію.
Чао, кола! Аспартам потенційно небезпечний?
Він у 200 разів солодший за цукор та досі вважається "безпечним" замінником звичайного цукру. Аспартам, який міститься у дієтичних напоях, жувальній гумці, зубних пастах, йогуртах, вітамінах та медикаментах, вже назвали потенційно канцерогенним.
Незважаючи на те, що аспартам у необмежених кількостях може спричиняти рак, медики не поспішають його повністю забороняти.
За даними ВООЗ, аспартам в організмі людини розпадається на фенілаланін, аспартичну кислоту та метанол. Поки немає достовірних досліджень, які б доводили виникнення канцерогенних мутацій в організмі людини, та саме ці речовини підвищують запальні процеси.
Звернули увагу, але не заборонили: напої з аспартамом можна вживати, не перевищуючи допустимої норми. Наприклад, щоб перевищити допустимий поріг 40 мг речовини на 1 кг ваги, людині вагою 70 кг потрібно випити 10-14 банок коли.
У боротьбі між серцем та головою врешті-решт перемагає шлунок, – кажуть філософи. Саме тому так важливо, щоб у наших тарілках була їжа, яка підтримує здоров'я та гарне самопочуття. Більше свіжих овочів і фруктів, "правильні" жири та вуглеводи, мінімум смачних "шкідливостей" і позитивне мислення - можливо, це і є формула здоров'я?!