Солодкі напої – привабливий смак із гіркими наслідками

Солодкі напої – привабливий смак із гіркими наслідками

Застереження лікарів щодо небезпеки вживання великої кількості цукру звучать часто, загрозливо і, на жаль, не безпідставно. У полі зору нового дослідження опинились солодкі напої, а точніше – цукор у їхньому складі.

Що говорять експерти про солодкість, яка асоціюється з радістю та задоволенням?

Реальні чи вигадані загрози, якими нас лякають?

Солодкість з летальним присмаком

Нещодавно у журналі Nature Medicine з’явилась публікація, у якій науковці аналізують дані, отримані в результаті дослідження популярних солодких напоїв. Згідно з новим дослідженням солодкі напої можуть залишати кислий посмак і впливати на смертність. "Це криза громадського здоров’я, яка потребує термінових дій", – сказав старший автор дослідження, доктор Даріуш Мозаффаріан, кардіолог і директор Інституту харчування та медицини при Університеті Тафтса.

Відео дня

Дослідження проаналізувало глобальні дані про споживання підсолоджених напоїв у всьому світі – обсерваційні та рандомізовані, а також поширеність діабету та серцево-судинних захворювань. Створивши порівняльну модель ризиків дослідники підрахували: понад 330 000 смертей щорічно від діабету та серцево-судинних захворювань відбуваються через солодкі напої.

"Підсолоджені напої (SSBs) сприяють збільшенню надмірної ваги та серцево-метаболічним захворюванням, таким як діабет 2 типу і серцево-судинним захворюванням, як безпосередньо, так і через збільшення ваги", – йдеться у звіті.

Проблема має широкі масштаби і торкається не однієї країни. Заручниками ситуації стали 184 країни світу. Найгостріше становище у Латинській Америці та Карибському басейні, де спостерігається найбільша кількість випадків серцево-судинних захворювань, пов’язаних із вживанням напоїв, і в Африці на південь від Сахари, де також було найбільше випадків діабету 2 типу через солодкі напої.

Окрім впливу солодких напоїв на стан здоров’я, дослідники вивчали, хто найбільше постраждав від їхнього споживання. "Спектр уваги зосереджувався на молодих дорослих чоловіках з вищою освітою", – говорить Тобі Смітсон, зареєстрований дієтолог, співробітник Академії харчування та дієтології, старший менеджер з питань харчування та оздоровлення в Американській діабетичній асоціації.

"Настав час звернути увагу на ці трагічні страждання, яким можна запобігти, і вжити першочергових дій", – зазначив доктор Мозаффаріан.

Чому рідкий цукор так швидко діє?

Відповідь на це питання проста і трагічна одночасно. За словами автора дослідження цукор із рідин швидше надходить у кров. "Завдяки своїй рідкій формі солодкі напої швидко споживаються і перетравлюються, що призводить до зниження насичення, більш високого споживання калорій і збільшення ваги. Високі дози глюкози, що швидко засвоюється, активують інсулін та інші регуляторні шляхи, що може призвести до утворення вісцерального жиру, резистентності печінки та скелетних м’язів до інсуліну та збільшення ваги.

Високі дози швидко засвоюваної фруктози безпосередньо активують синтез жиру в печінці, що призводить до ектопічного відкладення жиру та метаболічної дисфункції в печінці та м’язах. Надмірне ожиріння та метаболічна дисфункція активують запальні цитокіни та збільшують ризик гіпертонії, дисліпідемії та діабету. Усі ці фактори ризику прискорюють атеросклероз і нестабільність бляшок, сприяючи ішемічним серцево-судинним подіям. Отже, як прямі, так і спричинені ожирінням ефекти SSBs мають значення для оцінки їх впливу на здоров’я", – зазначено у звіті експертів.

Не можна стверджувати в абсолюті, що солодкі напої викликають діабет та серцево-судинні захворювання – ще багато неврахованих даних. Але зібрана і проаналізована інформація дозволяє оцінювати їхній негативний вплив на стан здоров’я. "Визнання солодких напоїв шкідливими має сенс, оскільки багато досліджень показали зв’язок між такими напоями та поганим впливом на здоров’я", – сказав доктор Мозаффаріан.

У солодких напоях знаходяться "порожні калорії" калорії без будь-яких харчових переваг. Вони є джерелом швидкодіючих вуглеводів, які потрапляють у кров і швидко підвищують рівень цукру в крові.

"Ці порожні цукри в рідкому вигляді навіть більш шкідливі, ніж ті, що містяться в десертах або солодких продуктах. Рідкі цукри швидше засвоюються в травній системі, оскільки не вимагають тих самих процесів розщеплення, що й тверда їжа. Тверді цукри часто входять до складу продуктів, які містять інші поживні речовини, такі як клітковина, білки та жири", – сказала Сюзанна Янзі, докторантка з епідеміології харчування Лундського університету у Швеції. За її словами, ці поживні речовини уповільнюють травлення, тобто відбувається поступове вивільнення цукру в кров.

Жири, клітковина та білки у твердій їжі залишають довше відчуття ситості. Рідкі цукри часто не насичують, не дають повноцінного відчуття ситості. Це може призвести до порушення регуляції апетиту та споживання занадто великої кількості калорій.

"Різні джерела доданого цукру також відрізняються за моделями споживання, що може додатково пояснити, чому вони по-різному асоціюються з ризиком серцево-судинних захворювань", – зауважує Янзі.

Альтернативні підсолоджувачі – вихід чи небезпека?

Доктора Мозаффаріан вважає, що цукор можна замінити іншими підсолоджувачами – можливо, вони будуть кращими, але це не вихід. "Велика кількість досліджень показала, що і натуральні, і штучні низькокалорійні підсолоджувачі можуть завдати шкоди здоров’ю. Тому їх слід розглядати у якості короткострокової, менш шкідливої альтернативи, але не довгострокового рішення", – сказав він.

Штучні підсолоджувачі можуть бути хорошою заміною в помірних кількостях для людей з діабетом, які, можливо, звикли до солодких напоїв. Замість того, щоб покладатися на штучні підсолоджувачі доктор Мозаффаріані рекомендує повністю перейти на несолодкі напої, такі як мінеральна вода, несолодкий чай чи кава, звичайна вода.

Гідратація важлива для контролю артеріального тиску, рівня цукру в крові, внутрішньої температури та травлення. Найкращий зволожувальний напій – це вода.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки