Великоднє переїдання: як паски і ковбаски руйнують печінку

Великоднє переїдання: як паски і ковбаски руйнують печінку

Здобна паска із хрусткою глазурованою шкоринкою, смажена ковбаса і м’ясо, крашанки і чарка на додачу – великоднє застілля апріорі передбачає поєднання малосумісних із погляду дієтологів продуктів. Навіть для фізично здорової дорослої людини таке навантаження на травну систему є серйозним. Що вже казати про людей, які сім тижнів до цього дотримувалися посту

На які органи впливає переїдання?

Майже усі продукти з великоднього столу є висококалорійною, жирною і солодкою їжею. Наприклад, паска – це здобна випічка, для якої використовуються продукти із високим глікемічним індексом, що підвищують рівень глюкози (біле борошно, цукор, цукати). Давайте порахуємо калорійність частини святкового застілля. Лише 100 г паски та 100 г домашньої ковбаси у сумі дадуть 700 ккал, тобто більше третини денної норми для дорослої людини. І, звісно, такою кількістю з’їденого важко обмежитись…

Відео дня

Якщо розглянути проблему ще глибше, то можна побачити, як переїдання впливає на організм:

  1. Вживання великої кількості жирів підвищує рівень "поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності та тригліцеридів).
  2. Переїдання "швидких" вуглеводів, тобто солодощів і випічки, може значно збільшити рівень глюкози, що небезпечно для людей із преддіабетом. Деякі дослідження показують, що споживання великої кількості вуглеводів більше впливає на накопичення жиру в печінці, ніж інших продуктів й алкоголю.
  3. Великі порції їжі мають вплив і на роботу серця, що перепрацьовує для направлення крові до органів травлення. Тому після ситного обіду падає артеріальний тиск і настає сильна слабкість. Але солоні страви і велика кількість води, випита під час похмілля, навпаки, можуть спричинити гіпертонічний криз.
  4. Переїдання білкової їжі створює додаткове навантаження на нирки, які змушені активно виводити продукти розпаду білків.
  5. Алкоголь, підсолоджені напої, жирна, копчена, гостра та солона їжа підвищують показники печінкових ферментів (АСТ, АЛТ, ГГТ і білірубіну). Зростає ризик накопичення жиру в печінці (жирового гепатозу).

Тому, на жаль, до великодніх свят особливо ретельно готуються ще й прийомні відділення лікарень. Адже в ці дні у декілька разів зростає кількість пацієнтів із загостренням хронічних форм або дебютом таких хвороб, як холецистит, панкреатит і гастрит. Також більшає кількість викликів "швидкої" на "отруєння алкоголем".

Хто тримає удар?

Тож, як визначитись із тим, що паски і ковбаски для організму забагато?

Найважливішим органом, який приймає на себе основний удар застілля, є печінка. Це "мовчазний" орган, що рідко дає про себе знати. Крім того, печінка здатна відновлюватися, навіть якщо здоровою лишається лише її третина.

Однак, саме через відсутність симптомів порушення роботи печінки є дуже небезпечним. Людина може не знати про зміни в цьому органі аж доки не стає надто пізно – починається незворотний процес фіброзу – рубцювання тканини печінки.

Але деякі симптоми все-таки вказують на те, що печінка "перепрацювала" на Великдень. Насамперед до них належать:

- зниження апетиту, нудота, а інколи й блювання;

- біль у зоні правого підребер’я, що посилюється під час вживання жирної їжі та алкоголю;

- гіркий присмак у роті та печія;

- сильна втома, особливо після прийому їжі;

- свербіж шкіри, що свідчить про застій жовчі;

- пожовтіння шкіри та слизових оболонок (буває у тяжких випадках).

На застіллях печінка працює особливо посилено. По-перше, вона має розщеплювати алкоголь. Найтяжчий вплив на організм має такий продукт розпаду, як ацетальдегід, що й викликає основні симптоми похмілля. Якщо здатність печінки позбавитись ацетальдегіду порушується, цей токсичний і канцерогенний метаболіт може накопичуватись, негативно впливаючи на інші органи нашого організму.

По-друге, печінка має позбавитись токсинів від не надто корисної їжі. Якщо вона знову перевантажена, у клітинах буде відкладатися надлишок жиру. Постійне переїдання і зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку жирової хвороби печінки.

Як зменшити наслідки переїдання?

Якщо вже на столі є не дуже корисні продукти, які все одно хочеться спробувати, слід максимально зменшити наслідки такого зловживання. Особливо уважно до свого раціону мають поставитись люди, які дотримувались посту. Перші дні їхня їжа не повинна кардинально відрізнятись від пісних продуктів. Наприклад, варто їсти лише одне яйце або невеликий шматок м’яса на день.

Щоб знизити навантаження на печінку та дозволити їй виконувати свою роботу, можна дотримуватись таких рекомендацій:

- Вибрати продукти з низьким глікемічним індексом (ГІ). Зокрема, паску можна виготовити не тільки з борошна вищого ґатунку (високий ГІ – 85), а й з цільнозернового (низький ГІ – 45). Це незначно вплине на смак, проте чудово допоможе травленню.

- Вживати більше правильних вуглеводів. На додачу до м’яса та риби підходять продукти, що посилюють ферментацію (наприклад, квашена капуста), а також сирі й тушковані овочі. Вживання продуктів, багатих клітковиною, нейтралізує вплив токсинів.

- Випити чашку кави. Кілька досліджень показують, що вживання однієї-двох чашок кави на день знижує рівень печінкового ферменту АЛТ (аланінамінотрансферази). Кава пришвидшує перетравлення їжі, а завдяки сечогінному ефекту допомагає швидше позбавитись токсинів.

- Розділяти страви. Оскільки великодній стіл традиційно містить багато непоєднуваних продуктів, бажано використовувати стратегію "розділяй і володарюй". Тобто паски та солодощі вживати окремо від усіх інших продуктів. Як основну страву вибрати щось одне – або рибу, або м'ясо.

- Більше пити, але не солодити. У дні свят краще споживати не менше двох літрів води на день, щоб швидше виводити токсини, але відмовитись від солодких напоїв. Натомість травлення покращить столова мінеральна вода.

- Підтримати печінку. Щоб поліпшити роботу печінки, можна приймати гепатопротекторні засоби, до яких належить дієтична добавка ВІТАРГІН. У його складі – амінокислота аргінін та ліпотропна речовина бетаїн.

Аргінін посилює детоксикаційну функцію печінки. Ця амінокислота має антиоксидантну дію і нормалізує мікроциркуляцію у печінці, насичуючи її киснем. Бетаїн бере участь у транспорті тригліцеридів, окисненні та утилізації жирів, запобігаючи жировій дистрофії печінки. Також бетаїн має антифібротичну і протизапальну дію, запобігаючи тромбоутворенню та атеросклерозу. Іони цитрату, що містяться у ВІТАРГІНі, сприяють процесу травлення і усувають нудоту, відчуття важкості в шлунку та метеоризм, які спостерігаються при захворюваннях печінки.

ВІТАРГІН можна вживати курсом протягом 3-4 тижнів при порушенні функції печінки та інтоксикаціях, викликаних вживанням алкоголю і неякісних продуктів.

- Їсти повільно й малими порціями. Якщо тривалий час не вживати м’яса та риби, організмові потрібно буде більше часу для вироблення необхідних ферментів. Тому після посту краще їсти 5-6 разів на день потрошку, ретельно пережовуючи їжу.

- Більше гуляти. У дні свят звичайні тривалі прогулянки після застіль допомагають позбавитись багатьох наслідків переїдання. А якщо до цього додати заняття спортом на природі – це вирішить багато проблем.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки