Може бути шкідливою: Супрун зруйнувала міф про популярну дієту
Виконуюча обов'язки голови МОЗ Уляна Супрун розповіла, чому варто побоюватися однієї з найпопулярніших дієт - безглютенової.
"Інтернет, реклама або блоги деяких знаменитостей по-різному інтерпретують правильне харчування. Будьте обережні з такими рекомендаціями. Не всі з них підходять саме вам. Як приклад - популярна безглютеновая дієта", - написала на сторінці в Facebook.
Чиновниця нагадала, що дієта передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їх заміну на безглютенові.
Читайте: Як відмова від куріння з антидепресантом: Супрун здивувала "ліками" для продовження життя
"Аргументи такі, що глютен нібито відкладається на стінках кишечника і погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді. Або що на безглютенової дієті худнуть. Або просто відчувають себе краще і здоровіше", - розповіла Супрун.
Вона пояснила, що глютен - запасний білок, який міститься в зернах злаків і всіх похідних продуктах, включаючи булочки, батони і пиво. Також глютен додають в ковбасні вироби, молочні продукти.
"Глютен абсолютно нешкідливий для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з'їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас", - запевнила в.о. міністра.
Вона уточнила, що приймати глютен в їжу дійсно дуже небезпечно тільки для тих, у кого діагностували глютеновою ентеропатією, або целіакію. Таких людей, за її словами, 1% жителів планети. У всіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном і переходити на їх безглютенових двійників не тільки не варто, але й шкідливо.
Читайте: Супрун розвінчала популярний міф про лікування небезпечного захворювання
"По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки - які містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій і білок", - пояснила Супрун.
Глава МОЗ підкреслила, що на даний момент не існує жодного дослідження, яке б підтвердило користь безглютенових продуктів. Виробники таких продуктів, за її словами, поширюють міфи про глютен, щоб збільшити продажі.
Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Супрун порадила, як продовжити життя.