Насіння чіа: що це таке і чому стало таким популярним
Насіння чіа вважають суперфудом, який може допомогти очиститися від токсинів, нормалізувати роботу кишечника, схуднути і наситити організм корисними речовинами.
OBOZREVATEL з'ясував, у яких випадках ці зерна протипоказані і як правильно їх вживати, щоб отримати потрібний ефект.
На думку вчених, вони були популярні ще за часів цивілізації ацтеків, які знали про їхню користь і застосовували в їжу.
Щоб витягти всі корисні властивості зерен, їх потрібно перемолоти в порошок, тому що насіння покриті незвичайною клітковиною, яка, коли розмокає, утворює слиз для захисту ядра з вітамінами.
У твердому вигляді насіння варто вживати тим, хто хоче схуднути. Зерна досить великі і малокалорійні, ними можна швидко насититися, водночас з'їдаючи їх небагато. Дієтологи наголошують, що регулярне вживання насіння чіа дозволяє знизити загальну калорійність денного раціону на 200-300 ккал. Також вони мають ефект очищення кишечника від токсинів. Чіа "змітає" усі шлаки на своєму шляху і потроху виводить їх із організму.
Читайте: Названа одна із найбільш корисних для здоров'я страв
У ядрі зернятка є потужний заряд цінних мікроелементів, користь від вживання яких була неодноразово підтверджена клінічними умовами.
До складу чіа входять:
корисні жирні кислоти Омега-3;
високоякісний рослинний білок;
клітковина;
фосфор;
антиоксиданти;
калій;
залізо;
цинк;
вітаміни групи В.
Споживати насіння чіа не можна людям із індивідуальною непереносимістю, при хворобах шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, за низького тиску, під час вагітності та грудного вигодовування, під час лікування зубів, при наявності алергії, а при діареї і отруєнні варто тимчасово припинити прийом.
Непереносимість зустрічається рідко, але все ж варто перевірити себе на її наявність. Для цього перші чотири дні вживайте по 1 столовій ложці зерен. Якщо все добре, то можна збільшити дозу. У будь-якому випадку, перед тим, як вживати їх у їжу, краще проконсультуватися із лікарем.
Рекомендована денна норма вживання насіння не повинна перевищувати 2-3 столових ложок. Чіа можна використовувати в початковому вигляді, у вигляді борошна і поєднуючи з рідинами.
У початковому вигляді насіння можна додавати до звичайних готових страв, таким чином можна доповнити смак і зробити їжу кориснішою.
Борошно, яке можна отримати подрібнюючи зерна в ступці або кавомолці, додають у каші, в тісто млинців і домашнього хліба.
У воду або молоко можна додати не більше однієї чайної ложки чіа. Насіння замочують на 35-45 хвилин і за цей час встигають зайняти увесь обсяг склянки. Готове поєднують із ягодами, фруктами і какао, виходить справжній десерт.
Як повідомляв OBOZREVATEL, вчені з'ясували, що помірне вживання алкоголю зменшує ризик смерті літніх людей, у яких була діагностована серцева недостатність.