Нестача йоду в організмі: стало відомо, як врятуватися

36,4 т.
Йододефіцит

Нестача йоду в організмі може привести до депресій, погіршенні пам'яті, слуху, порушення обміну речовин і навіть до раку щитовидної залози.

Про це попередила в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. На своїй сторінці в Facebook вона поділилася порадами, як уникнути проблем зі здоров'ям.

"Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно варта вашої уваги і зусиль: для дорослих вона становить 150-300 мкг для жінок і до 300 мкг для чоловіків. Діти ж повинні вживати до 6 років 90 мкг, а в 6-12 років – 120 мкг", – пояснила вона.

Читайте: Як вживати ліки: Супрун попередила про небезпеку

В протилежному ж випадку, за словами Супрун, можна зіткнутися з серйозними наслідками. Серед основних загроз:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія,

  • збільшення щитовидної залози (зоб),

  • затримка росту у дітей,

  • затримка інтелектуального розвитку у дітей,

  • зниження розумової активності у дорослих,

  • порушення обмінних процесів,

  • рак щитовидної залози,

  • погіршення пам'яті та слуху,

  • підвищення холестерину,

  • порушення роботи кишечника,

  • випадіння волосся.

Уляна Супрун

При цьому, зазначила в. о. міністра, створити надлишок йоду в організмі досить складно. Для того ж, щоб знизити ризики йододефіциту, в першу чергу Супрун радить для приготування щоденних страв замінити звичайну сіль на йодовану.

Визначила чиновниця також продукти, які допоможуть уникнути неприємних наслідків нестачі йоду. У раціон, за її словами, слід включити білу рибу і морепродукти, морську капусту, овочі, фрукти, яйця, молоко, яловичину та волоські горіхи.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Супрун закликала українців відмовитися від чорної ікри.