Нестача йоду в організмі: стало відомо, як врятуватися
Нестача йоду в організмі може привести до депресій, погіршенні пам'яті, слуху, порушення обміну речовин і навіть до раку щитовидної залози.
Про це попередила в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. На своїй сторінці в Facebook вона поділилася порадами, як уникнути проблем зі здоров'ям.
"Добова потреба в йоді не така вже й велика, але однозначно варта вашої уваги і зусиль: для дорослих вона становить 150-300 мкг для жінок і до 300 мкг для чоловіків. Діти ж повинні вживати до 6 років 90 мкг, а в 6-12 років – 120 мкг", – пояснила вона.
Читайте: Як вживати ліки: Супрун попередила про небезпеку
В протилежному ж випадку, за словами Супрун, можна зіткнутися з серйозними наслідками. Серед основних загроз:
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія,
збільшення щитовидної залози (зоб),
затримка росту у дітей,
затримка інтелектуального розвитку у дітей,
зниження розумової активності у дорослих,
порушення обмінних процесів,
рак щитовидної залози,
погіршення пам'яті та слуху,
підвищення холестерину,
порушення роботи кишечника,
випадіння волосся.
При цьому, зазначила в. о. міністра, створити надлишок йоду в організмі досить складно. Для того ж, щоб знизити ризики йододефіциту, в першу чергу Супрун радить для приготування щоденних страв замінити звичайну сіль на йодовану.
Визначила чиновниця також продукти, які допоможуть уникнути неприємних наслідків нестачі йоду. У раціон, за її словами, слід включити білу рибу і морепродукти, морську капусту, овочі, фрукти, яйця, молоко, яловичину та волоські горіхи.
{"url":"https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2271368866481001","width":"500","height":"675"}Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Супрун закликала українців відмовитися від чорної ікри.