Молоко як профілактика раку: чи знижує воно ризики?

З онкологічними захворювання багато років поспіль ведуть боротьбу лікарі та вчені всього світу. Кожне нове наукове відкриття, що стосується лікування та зменшення ризиків злоякісних новоутворень, – крок до збереження людського життя. Нещодавно такий важливий крок щодо зменшення ризику колоректального раку– раку товстої кишки, зробила дослідницька група під керівництвом Оксфордського університету. Результати масштабних досліджень показали – вживання молока може стати бар’єром перед ризиком захворіти.
Хвороба з високим рівнем смертності
Колоректальний рак – рак товстої кишки, КРР, – різні за формою, локалізацією та гістологічною структурою злоякісні утворення відділів товстого кишечника (сліпої, ободової та прямої кишок). Серед усіх злоякісних утворень колоректальний рак займає третє місце у світі серед найпоширеніших онкологічних захворювань за показниками 2022 року. Рівень захворюваності та смертності від цієї хвороби постійно зростає. Найбільш поширена серед злоякісних пухлин КРР – аденокарцинома. За формами росту пухлини можуть бути екзофітні, ендофітні та змішані.
Залежно від важкості патологій колоректального раку виділяють 0, І, ІІ, ІІІ, та ІV стадії. Рак може поширюватися на інші ділянки тіла через сусідні тканини, кров і лімфатичну систему. Дуже важливо знати стадію раку, оскільки це визначає план лікування. Встановлення стадії – процес, який допомагає визначити, чи поширився рак з товстої або прямої кишки на інші частини тіла.
Як визначаються стадії колоректального раку?Для визначення стадії колоректального раку лікарі використовують кілька діагностичних тестів. Визначення стадії може бути завершеним тільки тоді, коли виконані усі рекомендовані лікарем тести. Тести, які може призначити лікар, включають:
- Біопсію з патологією пухлини та лімфовузлів
- Аналіз крові
- Тестування біомаркерів
- Рентген грудної клітки
- КТ
- МРТ
- ПЕТ тестування.
Серед основних факторів ризику колоректального раку:
- Хронічні захворювання товстої кишки
- Зайва вага
- Шкідливі звички
- Нездорове харчування
- Велика кількість червоного м’яса в раціоні
- Вікові зміни
- Шкідливе виробництво.
Дослідження харчових продуктів щодо впливу на ризик колоректального раку
У 2001 році почалось велике, ретельно сплановане дослідження харчових факторів щодо встановлення безпосереднього впливу на ризик колоректального раку. Його результати опубліковано 8 січня цього року у журналі Nature Communacation. Учасницями дослідження стали більше півмільйона – 542 778, жінок Великобританії. Дослідницька група під керівництвом Оксфордського університету відстежувала споживання 97 харчових факторів, щоб з’ясувати, які саме з них корелюють із ризиком раку товстої кишки.
Перед початком дослідження кожна з учасниць заповнила детальну анкету про свої дієтичні звички, а згодом 7% жінок проходили контрольну 24-годинну оцінку своєї дієти онлайн. Середній час спостереження – 16,6 років. Протягом цього періоду у 12 251 учасниць було діагностовано колоректальний рак.
У процесі цього великого перспективного дослідження зв’язку дієти та колоректального раку вчені виявили виразний зв’язок між захворюванням та присутністю у раціоні алкоголю та кальцію. Для алкоголю він виявився – позитивним, для кальцію (молока та молочних продуктів) – негативним.
Найсильніші харчові провокатори раку товстої кишки
Ретельний аналіз даних дозволив науковцям констатувати: 17 з 97 харчових чинників мають безпосередній зв’язок з раком. Найсильнішим негативним чинником щодо впливу на ризик захворіти колоректальним раком виявився алкоголь: кожні додаткові 20 г (еквівалент кухля пива) алкоголю на день сприяють зростанню ризику онкозахворювання на 15%. Завдяки отриманим у процесі дослідження даним науковці підтвердили, що алкоголь дійсно значно підвищує ризик захворіти колоректальним раком.
Наступними по силі впливу на ризик захворіти КРР є оброблене м’ясо – визнане канцерогеном, та червоне м’ясо – може вважатися канцерогеном. Як показало дослідження, комбіноване споживання цих видів м’яса було пов’язане зі зростанням ризику колоректального раку на 8% – показник для кожних 30 грамів на день.
Молоко – фактор захисту від колоректального раку
Науковцям вдалось визначити фактор з найбільшим захисним ефектом проти КРР. Як виявилось, найбільший опір колоректальному раку чинить кальцій. 300 грамів кальцію на день – еквівалент склянки молока, асоціювалися зі зниженням ризику КРР на 17%. Крім того, автори дослідження констатували: мова йде не лише про споживання кальцію у вигляді дієтичної добавки – йдеться про природнє споживання кальцію у молоці та молочних продуктах – наприклад, йогуртах.
Поки що вченим не вдалося встановити, чому саме кальцій так сильно впливає на ризик колоректального раку. На разі це достеменно невідомо, але, згідно з однією із гіпотез, цей мікроелемент може зв’язуватися з вільними жовчними кислотами у кишечнику та запобігати їх шкідливому впливу на слизову оболонку органа. Інші експериментальні роботи показали, що кальцій також може мати прямий вплив на тканину товстої кишки, наприклад, сприяти диференціації колоректальних епітеліальних клітин, посилювати апоптоз і зменшувати окисне пошкодження ДНК у слизовій оболонці товстої кишки. Однак, результати проведеного дослідження дали чітке уявлення про цілком конкретний дієтичний фактор, який може суттєво зменшити ризик колоректального раку – і це є дуже важливим.
Вчені зробили висновок: молочні продукти допомагають захистити від колоректального раку і це значною мірою або повністю обумовлено кальцієм.
Інші корисні продукти для зменшення ризику колоректального раку
Серед 97 харчових факторів, які досліджувався з точки зору впливу на ризики колоректального раку, корисними виявились:
- пластівці для сніданку;- фрукти;- цільнозернові продукти;- клітковина;- фолієва кислота;- вітамін С.
Як стверджують дослідники, ці фактори теж сприяють зменшенню ризиків КРР, хоча і в значно менших значеннях.
Молоко, як природне джерело кальцію, – продукт відомий кожній людині на генетичному рівні. Завдяки масштабному дослідженню вчені розкрили і підтвердили його унікальні властивості у якості фактора, що може зменшити ризик колоректального раку. Отже, можливо, варто замислитись, щодо розширення свого повсякденного раціону природними джерелами кальцію. Звичайно, краще попередньо порадитись із лікарем щодо кількості та пропорцій.