Вчені назвали продукти, які запобігають раку
Вчені з британського Інституту Бабрахама з'ясували, що дієта, що складається з продуктів із високим вмістом харчових волокон, може значно знизити шанси захворювання на колоректальний рак.
Про це повідомляє портал ScienceDaily, який цитує "РІА Новини".
Британські дослідники виявили, що ДНК в епітеліальних тканинах товстої кишки містить високий рівень гістонів, що відповідають за "включення" і "вимикання" генів, тобто за їхню активність. Важливу роль при цьому відіграють коротколанцюгові жирні кислоти (КЖК). КЖК підвищують рівень таких гістонів і зменшують кількість білка HDAC2, зміст якого вчені пов'язують з імовірністю виникнення раку. КЖК і гістони позитивно впливають на здатність організму боротися з інфекціями і його стійкість до онкологічних захворювань.
КЖК виробляються організмом у процесі ферментирование харчових волокон, якими багаті овочі, фрукти, крупи. Дієта з високим вмістом клітковини сприяє активному виробленню КЖК, що, в свою чергу, важливо для запобігання раку.
"Коротко жирних кислот - основне джерело енергії для клітин в кишечнику, але ми також з'ясували, що вони впливають на гістони в геномі", - говорить один із авторів дослідження Рейчел Феллоус.
Співробітники Інституту Бабрахама зазначають, що виявлення в процесі дослідження нової ролі білка HDAC2, пов'язаного з ризиком виникнення колоректального раку, "надалі ставить за мету створити новий лікарський препарат".
Як раніше повідомляв "МедОбоз", австрійський дослідник Рудольф Брейс присвятив більшу частину свого життя пошуку альтернативного лікування раку і, як вважається, досяг успіху.