Вчені попередили вагітних про небезпеку: загроза виходить від одного з вітамінів

18,1 т.
Вчені попередили вагітних про небезпеку: загроза виходить від одного з вітамінів

Вчені з Університету Суррея з'ясували, що нестача вітаміну D під час вагітності призводить до поганого розвитку рухової здібності у дітей.

Про це повідомляє видання Daily Mail, із посиланням на результати дослідження опублікованого в British Journal of Nutrition.

Дослідники вважають, що взаємодія між вітаміном D і гормональним дофаміном у мозку плоду відіграє вирішальну роль у розвитку ділянок, які контролюють руховий і соціальний розвиток.

Під час дослідження вченими було проаналізовано данi 7 065 пар матері і дитини - вони вивчали концентрацію сироватки вітаміну D в організмі матері під час вагітності та її вплив на розвиток дитини.

Відео дня

Читайте: Названі групи дітей, яким необхідні додаткові вітаміни

Нестача вітаміну D визначалася при наявності його в крові менше 50 нмоль на один літр. Оптимальним рівнем вважається 100-150 нмоль на літр.

Результати показали, що якщо у майбутньої матері був виявлений дефіцит вітаміну D, то це призводить до того, що у дітей погано розвиваються моторні навички у віці 24-36 місяців. Крім того, вони піддаються більшому ризику погіршення соціального розвитку у віці 42 місяців.

"Важливість достатності вітаміну D не слід недооцінювати. Наші дослідження показують, що якщо рівень вітаміну D у крові у вагітних жінок маленький, це може вплинути на розвиток їхніх дітей у ранні роки життя", - прокоментував результати провідний автор дослідження доктор Андреа Дарлінг.

Читайте: Вітаміни для дітей: як вибирати і що потрібно знати батькам

При цьому вчені нагадують, що "більше, не означає краще", і рекомендують не зловживати вживанням цієї харчової добавки, оскільки вона може бути токсичною у дуже високих дозах, а строго дотримуватися рекомендацій лікуючого лікаря.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", вчені розвіяли популярний міф про вітамін D.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки