Спотворюючі ліки: в мережі розповіли вражаючу історію

19,9 т.
Спотворюючі ліки: в мережі розповіли вражаючу історію

У мережі з'явилася вражаюча інформація про препарат Талідомід.

Історією про наслідки цих страшних ліків на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook поділився блогер Сергій Калінін.

"Одна із найбільш пам'ятних виставок, на якій я був, проходила в Англії, і була присвячена лікам Талідомід, а точніше - жертвам цих ліків", - пише Сергій.

Блогер розповів, що речовина, яка лягла в основу цього препарату, була розроблена в 50-х роках у Німеччині - компанія Chemie Grünenthal шукала нові способи отримання антибіотиків і отримала талідомід, як побічний продукт.

Відео дня

Вчені провели випробування на тваринах, які показали, що жодних антибіотичних властивостей талідомід не має, як, загалом, і будь-яких інших медичних властивостей, але він також виявився абсолютно нешкідливим: навіть у високих дозах жодних побічних ефектів у тварин помічено не було. Оскільки жодних побічних ефектів у нових ліків не спостерігалося, Chemie Grünenthal просто розіслала безкоштовні зразки докторам у Західній Німеччині і Швейцарії.

Читайте: Розроблено "робота-терапевта", який зможе допомогти дітям з аутизмом

Перший час його прописували як протисудомний засіб, але незабаром з'ясувалося, що речовина працює як снодійне - пацієнти, що приймають його, відчували "глибокий, природний сон". Гарне снодійне, безпечне навіть у великих дозах? Протягом 4 років, талідомід під різними марками став продаватися в 46 країнах, і до початку 1961 року вийшов на лідируючі позиції в ФРН. Однак жодна країна не проводила додаткових досліджень.

Препарат почали прописувати вагітним жінкам - як ліки від ранкової нудоти, хоча жодних досліджень про вплив талідоміду на розвиток плоду не проводилося.Тоді ж кілька лікарів написали в компанію Chemie Grünenthal про розвиток периферичного невриту у пацієнтів, що приймали талідомід. Компанія, звичайно ж, заперечувала провину талідоміду.

У вересні 1960 року, компанія Richardson-Merrell подала заявку в FDA на продаж талідоміду під маркою Kevadon на території США. На той момент ці ліки вільно продавалися в десятках країн, і компанія була впевнена, що вони легко вийдуть на новий ринок. Препарат мала затвердити молода доктор Френсіс О. Келсі, яку найняли в FDA на початку року. Але, незважаючи на великий тиск з боку гіганта Richardson-Merrell і 6 повторних заявок, Френсіс відмовилася видати ліцензію через недостатні дослідження побічних ефектів.

Читайте: "Ризик збільшується до 300%": вчені з'ясували ще одну причину розвитку аутизму у дитини

Через рік, у листопаді 1961 року, з Німеччини та Австралії стали надходити повідомлення про новонароджених із різноманітними вродженими вадами розвитку. Сотні дітей народжувалися без кінцівок. Пізніше з'ясувалося, що талідомід проникає через плацентарний бар'єр і зупиняє ріст нових судин, що в свою чергу призводить до порушень при розвитку кінцівок у плода. Навіть однієї таблетки талідоміду, прийнятої на 4-й або 5-й тижнях вагітності, було досить, щоб викликати порушення розвитку плоду.

За оцінками, через талідомід у близько 40 000 пацієнтів розвинувся периферичний неврит та близько 12 000 новонароджених мали вроджені вади слабо сумісні з життям (тільки 5000 із них пережили дитинство).

Читайте: Вчені: діти розумних батьків мають більш високий ризик аутизму

"Ці числа могли б бути набагато вищими, якби не молода доктор Келсі, яка не побоялася відстоювати свою думку, незважаючи на тиск великої компанії і на популярність медикаменту в усьому світі.

Одразу згадуються Клер Паттерсон, який 20 років боровся проти добавки тетраетилсвинцю в паливо і врятував нас усіх від отруєння свинцем, й Ігнац Земмельвейс, який усе життя боровся за дезінфекцію рук перед операціями і прийняттям пологів, що в підсумку скоротило смертність у десятки разів.

Так що не бійтеся відстоювати свою думку, навіть якщо весь світ проти вас", - пише на закінчення Сергій Калінін.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день аналог даного препарату продається в Україні - його торговельна назва "Мірін", проте в інструкції зазначено, що призначені ліки для лікування множинної мієломи, і протипоказані жінкам репродуктивного віку, а також чоловікам, які не застосовують адекватні протизаплідні засоби.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", вчені вперше випробували вакцину проти раку.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки