Вчені знайшли причину харчової алергії у дітей
Дослідники кажуть, що у немовлят з великою різноманітністю бактерій у стільці менша ймовірність алергії на такі продукти, як яйця, молоко або арахіс. За словами Крістін Джозеф, магістра охорони здоров'я, епідеміолога системи охорони здоров'я Генрі Форда в Детройті, це відкриття може призвести до нових підходів до запобігання харчовій алергії, опосередкованій імуноглобуліном E (IgE-FA). Результати когортного дослідження опубліковані у Pediatr Allergy Immunol.
Як виникає харчова алергія
Харчова алергія може виникнути, коли вплив певних харчових продуктів активує огрядні клітини та базофіли. Алергія може викликати атопічну екзему в дитинстві, у пізнішому віці – риніт та астму.
У здорових немовлят харчові білки взаємодіють з антигенпрезентуючими клітинами, але регуляторні Т-клітини пригнічують імунні відповіді, запобігаючи алергії.
Зв'язок між кишковими бактеріями та алергією
Зв'язок між кишковими бактеріями та алергією складний. За словами дослідників, олігосахариди у грудному молоці, які викликають вироблення інтерлейкіну 10 та IgA, також стимулюють зростання біфідобактерій та лактобацил. Клостридії активують вивільнення TGF-β, що допомагає стимулювати Т-регуляторні клітини придушувати небажані імунні реакції. Кишкові бактерії також допомагають зброджувати складні вуглеводи, генеруючи коротколанцюгові жирні кислоти, які впливають на функцію В-клітин та кишкового бар'єру.
Дослідження
Попередні дослідження виявили зв'язок між складом кишкової мікробіоти та харчовою чутливістю. Вони показали, що відстрочена колонізація бактерій у кишківнику може призвести до порушень розвитку лімфоїдних тканин, пов'язаних з кишківником.
Щоб краще зрозуміти цей взаємозв'язок, Джозеф та її колеги проаналізували дані програми дослідження мікробів, алергії, астми у когортному дослідженні медико-санітарного середовища округу Уейн.
Вчені включили до дослідження вагітних жінок віком від 21 до 45 років, які отримували допологову допомогу в акушерських клініках Генрі Форда з вересня 2003 по листопад 2007 року. Вони збирали зразки крові немовлят під час 6- та 12-місячних відвідувань вдома. Під час 24-місячного візиту до клініки вони зібрали алерген-специфічний сироватковий IgE, провели тести на шкірну алергію та опитали батьків про історію хвороби їхніх дітей, відмову від їжі, шлунково-кишкові симптоми та реакції на їжу. Дослідники зібрали зразки випорожнення у віці 1 та 6 місяців.
Група з двох сертифікованих алергологів розглянула клінічні дані та дані співбесід від народження до віку 3-5 років, щоб класифікувати немовлят як ймовірно або малоймовірно мають IgE-FA.
З 447 дітей, за якими є достатньо даних, у 44 діагностували IgE-FA. З них 59% страждали на алергію на один продукт, 30% мали алергію на два харчові продукти та 11% – на три продукти. Найбільш поширеною була алергія на яйця (у 73% дітей, які страждають на алергію), арахіс (59%) і молоко (20%).
Серед дітей віком 3-5 років зразки випорожнень тих, у кого була алергія, показали значно меншу різноманітність кишкової мікробіоти у порівнянні з дітьми, у яких не було алергії, особливо на молоко та арахіс.
Тестуючи на наявність певних бактерій у 6-місячних дітей, дослідники виявили зниження чисельності 20 окремих операційних таксономічних одиниць (OTU) у дітей-алергіків, переважно з числа Bacteroidales та Clostridiales. З іншого боку, ці діти мали більше біфідобактерій.
Важливість роботи
Відкриття може призвести до нових підходів у запобіганні харчовій алергії, сказала Вівіан Ернандес-Трухільо, доктор медицини, директор відділу алергії та імунології дитячої лікарні Ніклауса в Майамі.
За її словами, поки що немає достатніх доказів, щоб рекомендувати якесь лікування, таке як пробіотики, яке могло б вплинути на мікробіоту кишківника немовлят. Тому дослідження необхідно продовжити, щоб отримати більше даних.
Ернандес-Трухільо, цитуючи Доповнення до рекомендацій з профілактики алергії на арахіс у США, сказала, що на цей час найкращим підходом до запобігання алергії на арахіс вважається введення в ранньому віці твердої їжі в цілому та продуктів з арахісу зокрема.