Що потрібно їсти при гіпертонії: медики назвали продукти, що сприяють зниженню тиску

Що потрібно їсти при гіпертонії: медики назвали продукти, що сприяють зниженню тиску

Ключовим моментом до зниження або запобігання високому кров'яному тиску є збалансована дієта. Медики назвали продукти, які допоможуть уникнути гіпертонії.

До 40% людей, у яких періодично підвищується тиск, не здогадуються про це. Тому дуже часто гіпертонія розвивається непомітно. Про прості дієтичні звички, які допоможуть уникнути цього захворювання, розповіло видання Express, посилаючись на поради Британського фонду серця British Heart Foundation та Blood Pressure UK (BHF).

За словами медиків, не варто захоплюватися "аварійними" дієтами, оскільки вони не забезпечать необхідний організму баланс поживних речовин. Натомість потрібно добре збалансувати своє харчування, добираючи ті продукти, які сприяють зниженню тиску.

Відео дня
Для запобігання гіпертонії потрібно їсти:
  • багато фруктів та овочів;

  • багато крохмалистих продуктів, таких як хліб, рис, картопля та макарони. По можливості вибирати цільнозернові сорти;

  • трохи молока та молочних продуктів;

  • трохи м'яса, риби, яєць, бобів та інших немолочних джерел білка;

  • вибирати продукти з низьким вмістом жиру, солі та цукру.

Зменьшіть споживання солі

"Вживання занадто великої кількості солі може збільшити ризик розвитку високого кров'яного тиску, а високий кров'яний тиск збільшує ризик розвитку ішемічної хвороби серця", – зазначають фахівці BHF.

Медики наполегливо радять зменшити кількість солі в раціоні

Сіль змушує ваше тіло утримувати воду, і якщо ви їсте її занадто багато, виникає надлишок води в крові. Це означає, що на стінки кровоносних судин чиниться додатковий тиск, що призводить до підвищення кров'яного тиску.

Вживання занадто великої кількості солі також може призвести до інсульту, захворювання нирок та деяких типів деменції.

Їжте менше цукру

Вживання занадто великої кількості цукру може спричинити високий кров'яний тиск.

"Продукти з додаванням цукру зазвичай висококалорійні, але часто мають дуже невелику харчову цінність або не мають її зовсім", – пояснюють фахівці BHF.

Додаткова енергія може призвести до набирання зайвих кілограмів, що сприяє підвищенню кров'яного тиску, а також розвитку діабету.

"Підвищений артеріальний тиск та діабет збільшують ризик серцевих захворювань та інсульту, особливо якщо у вас є і те, й інше одночасно", – застерігають медики.

Крім цього, вживання занадто великої кількості цукру також викликає карієс.

Основними джерелами цукру є:

  • власне сам столовий цукор;

  • джеми та варення;

  • цукерки та шоколад;

  • фруктові соки та безалкогольні напої;

  • печиво, булочки та торти;

  • алкогольні напої;

  • пікантні приправи, такі як кетчуп, майонез та заправки для салатів.

Як повідомляв OBOZREVATEL, лікарі дали поради, як знизити артеріальний тиск без ліків

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки