Смертельна хвороба: названа небезпека гарячого чаю
Вживання гарячого чаю разом з алкоголем і курінням підвищує ризик розвитку раку стравоходу.
До такого висновку прийшла група китайських учених, передає РІА Новини.
Відзначають, що медики протягом дев'яти років вивчали стан здоров'я та харчові звички 456 тисяч людей у віці від 30 до 79 років. За цей час у них було виявлено тисячу сімсот тридцять один випадок раку стравоходу.
Читайте: Чай шкідливий для здоров'я: вчені розкрили несподівані факти
Учені встановили, що подібна онкологія в п'ять разів частіше трапляється в пацієнтів, які регулярно пили гарячий чай і щодня вживали не менше 15 грамів алкоголю. Водночас рак стравоходу вдвічі частіше фіксувався у любителів гарячих напоїв, які курили.
Автори дослідження вважають, що напої з температурою вище 65 градусів Цельсія наносять внутрішнім органам термічні травми, що може підвищувати ймовірність онкології. Вони закликають людей обережно ставитися до надмірно гарячих рідин, особливо в разі одночасного вживання тютюну й алкоголю.
Як повідомляв "Обозреватель", учені довели, що зловживання алкоголем викликає рак стравоходу.