Українців "косить" небезпечна інфекція: озвучені невтішні дані
З початку 2018 року в Україні на ботулізм захворіли вже 80 осіб, із них семеро померли.
Такі дані озвучили у Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України. Фахівці закликали українців не споживати в'ялену, солону і консервовану рибу, консерви або вироби з м'яса, якщо продукти перед вживанням не оброблялися термічно.
Ботулізм - це важке харчове отруєння, викликане споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Читайте: Ягідний сезон розпочався: експерт розповіла, як убезпечити себе від ботулізму
Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) через неправильні умови зберігання або транспортування продуктів харчування.
За словами медиків, основними клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади - порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, утруднене ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість.
У дітей симптоми ботулізму можуть виявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.
Читайте: Ботулізм не тільки в рибі: лікар назвала найнебезпечніші продукти
Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.
Фахівці закликають при будь-яких із цих симптомів не затягувати, не займатися самолікуванням і терміново звернутися до найближчого медичного закладу.
Як повідомляв OBOZREVATEL, у липні поточного року була зафіксована нова смерть від ботулізму.
Дивіться відео по темі