Названий продукт, що підвищує ризик передчасної смерті

38,7 т.
Названий продукт, що підвищує ризик передчасної смерті

Шведські вчені виявили нові чинники, що підвищують ризик передчасної смерті на 50%. Це поліхлоровані біфеніли (ПХБ), які накопичуються в крові людини протягом усього життя.

Дослідники з Уппсальского університету (Швеція) з'ясували, що в організм людини ці речовини потрапляють разом з їжею, передає ФАН. Рекордсменом по концентрації ПХБ є жирна риба, переважно лосось і салака.

У дослідженні взяли участь тисячі людей похилого віку. Вчені спостерігали за ними протягом 10 років.

Читайте: Викликають рак і ранню смерть: названі небезпечні напої

У людей з високими рівнями ПХБ в крові смертність була вище на 50% в порівнянні з тими, у кого зафіксований несуттєвий рівень небезпечних речовин в організмі. За даними дослідників, результати не залежали від факторів, які пов'язані з серцево-судинними захворюваннями.

Як повідомляв OBOZREVATEL, вживання пропионата, який використовується при виготовленні хлібобулочних виробів, призводить до гормональних порушень, підсилює ризик ожиріння і діабету.