Вітамін D може знизити ризик смерті від серцевого нападу: результати дослідження
Вживання вітаміну D, зокрема продуктів, багатих на нього, може значно знизити ризик інфаркту міокарда. Щорічно, тільки в Британії, це захворювання вражає близько 100 тисяч осіб.
Як написало видання Express із посиланням на численні дослідження британських вчених, роль вітамінів у запобіганні серцево-судинним захворюванням недооцінена. У той же час видання акцентує, що низка наукових робіт звертають увагу на те, що цей вітамін здатний запобігати розмноженню аномальних клітин у тканинах грудей і товстій кишці, а також допомагає серцю працювати, знижуючи ризик смерті від інфаркту.
Перед тим як дійти таких висновків, фахівці проаналізували дані 20 025 дорослих із низьким рівнем вітаміну D і без перенесеного інфаркту міокарда.
Пацієнтам вимірювали рівень вітаміну D і проводили лікування з його використанням. Результати показали, що ризик ІМ був значно нижчим у групі, що отримувала достатню кількість вітаміну D.
У той же час, експерти зазначили, що зловживати вітаміном не варто, а перед його прийомом варто здати аналізи і проконсультуватися з лікарем.
Говорячи про його загальну користь, медики зазначили, що він допомагає тілу нарощувати м'язи, засвоювати поживні речовини, загоювати рани, він регулює кількість кальцію і фосфатів в організмі, що вкрай важливо для здоров'я зубів, кісток і м'язів.
Також видання наводить перелік продуктів, вживаючи які, вітамін D можна отримати природним способом. Серед них: жирна риба, червоне м'ясо, печінка, яєчний жовток, деякі жирні пасти та пластівці для сніданку.
"Нестача вітаміну D може призвести до деформацій кісток", – підкреслюється в статті.
Дослідники повідомили, що дефіцит вітаміну D широко поширений серед старшого покоління, в основному тому, що люди похилого віку менш здатні засвоювати вітамін D зі свого раціону.
Як повідомляв OBOZREVATEL, швидко поповнити нестачу вітаміну D можна, займаючись спортом, якщо багато спати, дивлячись хороший фільм або ж у спілкуванні з друзями.