Як підготувати дитину до школи: корисні лайфхаки
1 ВЕРЕСНЯ -- день, з одного боку, радісний, з другого -- стресовий. І для дітей, і для батьків.
Від того, що їсть дитина (і батьки, до речі, також), залежить не лише здатність швидко і якісно засвоювати матеріал, з найменшими поганими наслідками реагувати на стрес, але й активно себе почувати.
Отже, загальні правила.
Встановіть РЕЖИМ підйому так, щоб можна було без нервів і сліз встигнути поснідати.
ПІСЛЯ ПРОБУДЖЕННЯ випийте склянку (дітки -- половину) ледь теплої води з декількома краплями соку лимона (можна додати на кінчику чайної ложечки меду).
З КОЖНИМ прийомом їжі діти (і Ви також) мають отримувати всі нутрієнти - вуглеводи, білки і жири, але треба вибирати лише здорові.
Читайте: Яка дієта для схуднення є найкращою і найефективнішою
ВУГЛЕВОДИ вибирайте так звані повільні, або складні -- добре попередньо замочені та проварені каші та вироби із борошна; овочі, фрукти, ягоди -- вони повільно засвоюються, дають тривалу енергію, відчуття насичення, бо багаті клітковиною, і зменшують ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету 2 типу, запалень.(Важливо, овочів має бути вдвічі більше, ніж фруктів)
БІЛКИ також вибирайте корисні: яйця, зварені нам'яко, кисломолочні продукти (кефір, йогурт), птицю - бажано домашню (курку/індичку), дрібну рибу (велика накопичує важкі метали), 1-2 рази в тиждень -- бобові (для кращого засвоєння -- у вигляді супу-пюре, краще - #сочевиця, бо легше засвоюється).
ЖИРИ -- авокадо (1/4-1/2), горіхи (3-4 в день), насіння льону, чіа (1неповна чайна ложка, попередньо розмочена у холодній воді), оливкова олія (1-3 чайні ложки), на вибір, в готові страви -- сметану (1-2 столові ложки)/10-15% вершки (1-2 столові ложки)/вершкове масло 82% (1-2 чайні ложки) - тільки не всі відразу, а щось одне за прийом їжі
ОМЕГА-3 жири риб'ячі -- жирна морська риба 2-3 рази в тиждень (скумбрія, оселедець) або риб'ячий жир в капсулах.
Читайте: Як бути здоровим і щасливим: 12 найголовніших правил
ВІТАМІН Д -- прогулянки на свіжому повітрі вдень + печінка тріски 1-2 рази в тиждень, жовтки домашніх курячих яєць, зварених "нам'яко", додатково в добавках (400 МО)
Здорові кістки, хребет, зуби, знижений ризик запалень.
ВІТАМІНИ ГРУПИ В -- каші (особливо гречана, добре проварена вівсяна, а також кисіль із висівками, м'ясо (не зварене цілим шматком, а подрібнене - тефтельки парові, суфле, макарони із зернового борошна "по-флотськи"), молочні продукти, часник, горіхи,сочевиця, тріска, ставрида та ін.).
Здоров'я нервової системи, печінки, серця, кровотворення.
ВІТАМІН С -- настій шипшина, червоний болгарський перець, свіжа і квашена капуста, петрушка, ягоди (особливо чорної смородини).
Здоров'я опорно-рухового апарату, профілактика сколіозу, псування зубів, запалень ясен, частих застуд.
КАЛЬЦІЙ -- кисломолочні продукти, яєчні жовтки, зелень (кріп, петрушка), капуста, мак, насіння сезаму (в добре помеленому вигляді -- не більше 1 чайної ложки в день).
Читайте: Чи можна вже їсти кавун?
МАГНІЙ -- мигдаль (мигдалеве молоко, мигдалева стружка до каш), гречка, кисіль із висівок.
Здоров'я нервової системи, кісток, профілактика депресій, головних болів, мігрені, утворення каменів.
ЗАЛІЗО -- м'ясо, печінка, менше -- гречка. Засвоюється в присутності вітаміну С. Ще раз наголошую - для дітей та підлітків - у меленому вигляді.
Профілактика залізодефіцитних анемій, м’язової слабкості, головних болів, запаморочення, атрофічного дерматиту, частих застуд.
ЙОД -- морська капуста (1 столова ложка 2 рази в тиждень), йодована сіль в готові страви.
Профілактика відставання в рості, порушень інтелекту, розвитку аутоімунного тиреоідиту.
ЦИНК -- м'ясо, печінка, яйця, морепродукти, часник.
Здоровий імунітет, профілактика анемій, дерматиту, частих застуд.
НЕ СМАЖТЕ. Варіть, запікайте, тушкуйте з невеликою кількістю оливкової олії.
НЕ ДАВАЙТЕ перероблену їжу -- тобто таку, в яку для тривалого зберігання і гарного товарного вигляду і хорошого смаку додані консерванти, барвники, транс-жири, багато солі і цукру. Це ковбаси-сосиски, вафлі, цукерки з помадками, маргарини і "легкі" масла і "масла", що містять "рослинні жири", вироби з листкового тіста -- круасани, наполеони і тп, солодкі шипучі напої, готові пакетовані соки. ЧИТАЙТЕ ЕТИКЕТКИ -- там життєво важлива інформація.
Читайте: Випуклі кубики на пресі, попа "орєхом", підкачані губи - хіба це модно?
М'ЯСО, РИБУ -- попередньо маринуйте (мінеральна вода, яблучний/лимонний сік -- сприяє м'якості) і часто готуйте у меленому вигляді -- фрикадельки, парові тефтельки, запіканки, пюре, суфле і тд. (так воно легше засвоюється).
ЗДОРОВІ СОЛОДОЩІ. Це не доданий цукор, а фрукти, ягоди і різноманітні десерти з них -- смузі на основі кисломолочних напоїв; киселі, запіканки, пюре, желе на основі пюре, домашні цукерки, штруделі з тонкого тіста з плодово-ягідними начинками, домашній зефір і пастила)
ЧИСТА ВОДА -- пів склянки за 30-10 хв до вживання їжі та між прийомами їжі.
Приклад збалансованого СНІДАНКУ.
СКЛАДНІ ВУГЛЕВОДИ (каша, наприклад, гречана/амарантова/кіноа - з ягодами, подрібненими горіхами і насінням льону)
+ БІЛКОВА СТРАВА (на вибір -- омлет або яйця "всмятку", кисломолочний сир, моцарела, пару ложок йогурту)
+ ЗДОРОВИЙ НАПІЙ (на вибір -- вода, какао з молоком, кава з цикорію з молоком, чай з молоком або лимоном, настій з шипшини, ферментований напій - домашній квас).
ІЗ СОБОЮ ДАВАЙТЕ дітям: воду в пляшечці, яка легко і щільно закручується; фрукт (яблуко, груша).
Шкільна пора -- така прекрасна, неповторна! Це лише здається, що шкільні роки безконечні, а вони так швидко минають і назавжди залишаються у нашому серці. Це роки дитинства та юності дітей і молодості їхніх батьків...
Нехай Ваші діти будуть щасливими, здоровими і розумними.
Чудового Вам першого вересня!
Насолоджуйтесь життям, воно неймовірне.