МоваЯзык

/ Здоровий спосіб життя

Як пити, щоб не п'яніти: лікар дав поради

60.5т
Читати матеріал російською

Найефективніший спосіб не зазнати алкогольної інтоксикації – не пити зовсім. Але якщо застілля зі спиртними напоями все-таки не уникнути, то краще заздалегідь вжити заходів профілактики.

Лікар-нарколог Юрій Пакін у ефірі ObozTV дав кілька практичних порад щодо "правильного" вживання алкоголю, які допоможуть уникнути сильного сп'яніння та інших неприємних наслідків.

"Звісно, треба вживати алкогольні напої в міру. Вживати невеликими дозами, тобто не одразу випивати значні дози. І правильно закушувати", – наголосив медик.

Один із прийомів, за його словами, полягає у вживанні невеликої дози легкого спиртного напою перед початком застілля. Наприклад, сухого вина.

"Це називається "аперитив". Деякі випивають його просто за традицією, а ті, хто знають, використовують свідомо. Річ у тім, що коли алкоголь надходить до організму, він починає розщеплюватися на складові частини за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази. Як правило, цей фермент перебуває у "сонному-напівсонному" стані. А невелика доза легкого спиртного напою допомагає йому почати активно працювати: розщеплювати алкоголь і видаляти його з організму", – розповів Пакін.

Він додав, що аперитив рекомендується випивати приблизно за пів години до початку застілля.

Лікар також порадив перед вечіркою з'їдати щось жирне.

"Щоб припинити доступ алкоголю до рецепторів, які починають поглинати його в себе, є сенс вжити що-небудь жирненьке. Наприклад, бутерброд з маслом. Масло вкриває стінки шлунка та шлунково-кишкового тракту і алкоголь починає всмоктуватися не так інтенсивно, як він міг би всмоктуватися натщесерце. Це хороший прийом", – схвалив він.

Пакін уточнив, що при цьому небажано переїдати.

"Не варто перегинати палицю. Якщо людина переїла жирного, смаженого, солоного, копченого, якийсь солодкої смакоти – кожна з цих складових дає певні проблеми. Щоб не постраждати від надмірного вживання алкоголю, бажано вживати продукти в такій кількості, щоб алкоголь повільно всмоктувався", – пояснив нарколог.

Якщо людина все ж таки випила зайвого, на його думку, варто викликати штучну блювоту, щоб видалити алкоголь з організму.

Раніше OBOZREVATEL писав про те, як полегшити похмілля, якщо воно все-таки настало, і прискорити виведення токсинів з організму.

Інформаційне шоу "Студія Обозреватель" дивіться щодня в будні о 10:00 на ObozTV.

Ми в Telegram! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

Читайте всі новини по темі "здоров'я" на сайті "OBOZREVATEL".

Автор
13
Коментарі
8
4
Смішно
60
Цікаво
5
Сумно
3
Треш

Блоги медицини

Новини медицини

Новини медицини