З'ясувалася нова смертельна небезпека солі

42,4 т.
З'ясувалася нова смертельна небезпека солі

Сіль сприяє розвитку гіпертонії. Цей механізм розкрили японські вчені Національного інституту фундаментальної біології.

З'ясувалося, що мова йде про кухонну сіль (NaCl). Чим більше в організм людини надходить хлориду натрію, тим більше іонів натрію накопичується у плазмі крові і спинномозковій рідині (лікворі). Це, в свою чергу, призводить до порушення симпатичної нервової системи, яка регулює кровообіг, пише "Лента.ру".

Усе відбувається через так звані натрієві канали — білкові структури в мембрані клітин, через які в клітку надходять іони натрію.

Читайте: Небезпечна для життя: у солі знайшли токсичні добавки

Дослідники продемонстрували, що у мутантних мишей, у яких у циркумвентрікулярних органах відсутні натрієві канали, активація симпатичних нервів не відбувається при високому рівні споживання солі.

У мишей дикого типу в гліальних клітинах відбувалася серія біохімічних реакцій. Лактат і іони водню випускалися з клітин і активували нейрони у гіпоталамусі і в довгастому мозку, що стимулює симпатичні нерви.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше канадські вчені з'ясували, що помірне споживання солі корисне для серцево-судинної системи людини.