Небезпечна їжа: названо харчові добавки, що вбивають здоров'я
Британські вчені визначили, що харчові емульгатори смаку E433 і E566 несуть ризик виникнення ожиріння, цукрового діабету та запалень кишечника.
Так, фахівці розглянули вплив на здоров'я людини карбоксиметилцелюлози (E566 на етикетках ЄС) і полісорбату-80 (E433). Фахівці спостерігали збільшення вмісту флажеліну у природних для кишечника бактерій. Висока концентрація цієї сполуки означає наявність у кишечнику людини запального процесу, - передає "Лента".
Вчені заявляють, що представили переконливі докази можливого зв'язоку емульгаторів E433 і E566 із ризиком виникнення ожиріння, цукрового діабету та запалень кишечника. Фахівці планують провести експерименти з добровольцями для підтвердження своїх результатів.
Читайте: Лікарі розповіли, як відновити здоров'я після інфаркту
Емульгатори є харчовими добавками, які запобігають відділенню води від продуктової суміші. Раніше проведені дослідження показали, що їхнє вживання мишами призводить до розвитку кишкових запалень. У новому дослідженні вчені імітували в пробірках умови, подібні до таких, що в кишечнику людини.
Як повідомляв "Обозреватель", вчені з'ясували, що за індексом маси тіла людини не можна судити про її стан здоров'я.