Чому не можна починати ранок із кави: топ-8 продуктів, які шкодять шлунку

39,5 т.
Чому не можна починати ранок із кави: топ-8 продуктів, які шкодять шлунку

Багато людей звикли починати свій ранок із кави, оскільки вона бадьорить і допомагає прокинутися. Однак цей напій, як і багато інших продуктів, не можна вживати на сніданок, оскільки вони дуже шкідливі для шлунка.

Незалежний дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння Людмила Денисенко розповіла "Вестям", які продукти не можна їсти вранці.

Табу № 1 - холодна вода

Чому: Вода, нижче кімнатної температури, рефлекторно звужує судини шлунково-кишкового тракту, тому подальше перетравлення сніданку буде ускладнено. Як наслідок, при регулярному початку дня зі склянки води можливі проблеми з роботою ШКТ або із зайвою вагою через неповноцінне засвоєння їжі.

Відео дня

Як корисно пити воду: пийте після пробудження склянку теплої води маленькими ковтками.

Читайте: Дієтологи назвали найкорисніший сніданок, і це не вівсянка

Табу № 2 - кава

Чому: Цей напій б'є по нервовій системі, агресивно вплинувши на її роботу кофеїном. Крім того, обсмажені зерна кави містять отруйні смоли бензопірену і поглинання їх на голодний шлунок - в рази токсично для організму. Плюс - кава має яскраво-вираженим жовчогінний ефек. А викид жовчі в дванадцятипалу кишку при відсутності їжі - це пряма дорога до жовчнокам'яної хвороби і холециститу.

Як корисно пити каву: пийте каву після вживання їжі, не більше двох чашок у день.

Табу № 3 - хлібобулочні вироби

Чому: Булочки, круасани, бутерброди, тістечка та інші швидкі вуглеводи змушують організм у стислі терміни виділити інсулін. А потім - він також швидко знижується, через що людина відчуває апатію і слабкість. Крім того, багато хлібобулочних виробів містять дріжджі - вони викликають бродіння в ШКТ. Тому як їжа, яка, по суті, задає тон роботі ШКТ на весь день, не підходять.

Як корисно їсти борошняне: їжте хлібобулочні вироби в кількості не більше 100 г. у першій половині дня.

Читайте: Голодування корисніше для здоров'я, ніж триразове харчування

Табу № 4 - свіжі фрукти-овочі

Чому: У ролі самостійної страви, тобто натщесерце, дари садів і городів не підходять, оскільки органічні кислоти і груба клітковина в них пошкоджуватиме слизову ШКТ.

Як корисно їсти фрукти: Фрукти та овочі для ранку підходять тільки або як другий сніданок, або як доповнення до каші: солодкої або солоної. Вдень - між прийомами їжі: за 40 хвилин до, через 1,5 години після.

Табу № 5 - кисломолочні напої

Чому: Шкоди від поїдання йогурту або кефіру натщесерце не буде, але й користі теж. Оскільки лакто-і біфідо-бактерії, потрапляючи в агресивне соляне середовище шлунка, просто не доходять до місця призначення: кишечника.

Як корисно пити йогурт: Не на порожній шлунок або в суміші з йогуртом або фруктами - тоді якась частина корисностей-таки добирається куди слід.

Табу № 6 - висівки

Чому: Потрапляючи в шлунок, висівки збільшують свій об'єм у 20-25 разів, викликаючи відчуття насичення, і тому багато дієтологів рекомендують їх вживати тим, хто худне, саме натщесерце. Але висівки "вбирають" у себе воду, а значить, підвищується ризик запорів, проблем із кислотністю шлунка та подразнення слизової кишечника.

Особливо, якщо людина мало п'є - менше 30 мілілітрів на кілограм ваги. Крім того, регулярне вживання висівок натщесерце може призвести до залізодефіцитної анемії, та й до дефіциту інших життєво важливих речовин в організмі. Оскільки висівки "працюють" за принципом сорбентів.

Як корисно їсти висівки: вживати висівки курсами не довше 14 днів (до однієї столової ложки на день) у складі іншої їжі - наприклад, додаючи їх у каші. Тоді вони будуть м'яко чистити організм, не завдаючи шкоди.

Читайте: Люди, які не снідають, набирають 13 кг на рік

Табу № 7 - шоколад

Чому: У відповідь на високу кількість жиру і яскравий смак шлунок виділяє велику кількість соків ШКТ. Але при цьому перетравлювати йому виявляється нічого, і, як наслідок, ферменти підшлункової "з'їдають" самі себе, що веде до набряків і запалення органу.

Як корисно їсти шоколад: після їжі, у першій половині дня, не більше шести шматочків у день.

Табу № 8 - рослинна олія

Чому: Поширені в просторах інтернету дюбажі з ложкою рослинного масла натщесерце згубні тим, що можуть зрушити камені, про які ви навіть не підозрювали, загострити холецистит, викликати печінкові кольки і навіть перитоніт через розрив жовчних протоків!

Не варто, до слова, без призначення лікаря пити і жовчогінні відвари - це може спричинити не тільки рух каменів, а й розвиток панкреатиту.

Як корисно вживати рослинне масло: під час їжі - це буде м'яко покращувати перетравлювання їжі: дві столові ложки в день - чоловікам, три столові ложки - жінкам.

Що корисно їсти на сніданок

200 грамів каші з цільного зерна (гречка, пшоно, бурий рис) - основа ідеального сніданку. Доповнити кашу можна салатом, горіхами, фруктами або молоком.

Як повідомляв "Обозреватель", лікарі назвали головну причину, чому від бутербродів краще назавжди відмовитися.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки